ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Storstäderna drar ifrån

  • Foto: Mostphotos

Sysselsättningen i storstäderna ökar snabbare än i övriga landet. Bland vinnarna finns Stockholm, Uppsala och Malmö. En av de stora förlorarna är Lund.

I Stockholm, Uppsala, Solna, Malmö och Linköping har antalet sysselsatta ökat med mer än 10 procent under perioden 2008–2015. Det visar en färsk rapport från den oberoende tankesmedjan Intelligence Watch som studerat tillväxten i de 20 största svenska städerna.

Gemensamt för de fyra snabbast växande städerna är att de ligger nära storflygplatserna Arlanda eller Kastrup.

”Flygplatserna spelar en allt större roll i den globala ekonomin, det finns ett ökat behov av att resa och träffa kunder eller ägare”, säger Anders Olshov, chef för och grundare av Intelligence Watch.

Störst tillväxt hade Stockholm med 15,9 procent, Uppsala med 14,5 procent, Solna med 13,8 procent och Malmö med 12,6 procent. Solnas tillväxt kan förklaras med förtätningen av staden.

”Solna har utnyttjat sitt läge under en lång tid och attraherat kontor i allt tätare bebyggelse. Med täthet minskar priset för informationsutbyte”, säger Anders Olshov.

Västerås, Norrköping och Helsingborg växte med 9,8 procent, 8,2 procent och 8 procent.

”Det är städer som ligger nära större tillväxtområden och relativt nära en större flygplats. Här finns det också tillgång på arbetskraft och goda förbindelser”, säger Anders Olshov.

En av de stora förlorarna i studien är Lund, som växte näst snabbast i Sverige under perioden 1990–2008, men som växte fjärde långsammast mellan 2008 och 2015. Enligt Anders Olshov borde Lund ha goda förutsättningar att växa med ett stort universitet och närheten till Kastrup.

”Den inbördes konkurrensen på arbetsmarknaden i Malmö och Lund har ändrats. Tidigare hade Malmö en järnvägsstation, men med Citytunneln fick man ytterligare två och båda dessa ligger ännu närmare Kastrup. För ett modernt företag är det närmast ett krav att man har kontor i stationsnära läge”, säger Anders Olshov.

Tyck till