ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Storbråk i kungens båtklubb

  • Foto: TT

Renoveringen av ett klubbhus har skapat ett storbråk inom Kungliga Motorbåt Klubben, KMK. Onödiga kostnader - orsakad av svågerpolitik, säger en grupp kritiker. Nu väntar en granskning.

Kungliga Motorbåt Klubben, som under somrarna driver en båthamn i centrala Stockholm, är anrik organisation som grundades redan 1915. Förutom kunglig glans ståtar de med en byggnad på Strandvägen, ritad av den kände arkitekten Sven Markelius. En renovering av det huset har dock skapat en bitter strid inom organisationen, som har omkring 2.000 medlemmar varav kungen är en.

”Man valde att inte gå vidare med den entreprenör som lämnat det lägsta anbudet”, skriver en grupp upprörda motorbåtsentusiaster i ett e-brev som skickats ut till föreningens medlemmar, och som ackompanjeras av en kritisk youtube-video. 

I korthet anklagas generalsekreterare Pelle Larsson för att ha anlitat bekanta till sig själv och till klubbens skattmästare, Anders Nordqvist. Detta trots att andra anbud var billigare. 

”Man valde i stället att ge uppdraget till Mikael Hamrén Bygg. Det beslutet togs inte på ett styrelsemöte utan endast av generalsekreterare och ordföranden”, skriver medlemmarna med hänvisning till Pelle Larsson och klubbens ordförande Eirik Winter, som är känd för Di:s läsare genom sitt ordinarie jobb på storbanken Citi. 

”Det redovisades inte att generalsekreteraren var vän med Mikael Hamrén, som tidigare byggt juniorbåtar åt KMK, eller att båda suttit i styrelsen för SVERA, Svenska racerbåtsförbundet.” 

Den påstådda svågerpolitiken medför, enligt missnöjesyttringen, onödiga kostnader om cirka 2 Mkr. 

Klubbens styrelse anser sig inte ha gjort något fel. I ett inlägg på hemsidan påpekar den just att byggnadens kulturhistoriska värde medför stora krav på varsamhet i renoveringen - som omgärdas av synpunkter från bland annat Statsbyggnadskontoret och Stadsmuseet i Stockholm. 

”Det är ett speciellt hus”, säger generalsekreterare Pelle Larsson till Di, med hänvisning till att renoveringen fördyras då den kräver traditionella material och metoder som bevarar byggnadens karaktär.

Han påpekar att han träffat missnöjda medlemmar, försökt att redogöra för projektet, samt att en oberoende granskare har anlitats. 

”Vi gör allt för att visa att vi gått korrekt till väga.”​

Tyck till