ANNONS:
Till Di.se
Brexit

Stockholm omkört i kampen om EMA

  • Eiffeltornet kan få sällskap av europeiska läkemedelsmyndigheten EMA då Paris är topprankad i kampen om EU-myndigheten. Foto: TT

Paris rankas som favorit i kampen om den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, tätt följd av Köpenhamn som stark tvåa.
Stockholm hamnar på en delad tredjeplats några viktiga poäng bakom tätduon.

Läkemedelsmyndigheten EMA är i dag placerad i London, men måste flytta när Storbritannien lämnar EU. Dragkampen har börjat och 27 länder har visat intresse för myndigheten, som beräknas ge omkring 900 arbetstillfällen, 65.000 besökare och fler än 500 internationella möten varje år. Köpenhamn är en kandidat och den svenska regeringen har lanserat en kampanj för att få EMA att placeras i regionen kring Uppsala och Stockholm.

Var EMA hamnar avgörs i oktober. Nu visar en rankning gjord av konsultföretaget KPMG, på uppdrag av den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk, att Paris hamnar i topp med 63 av 80 möjliga poäng, tätt följd av Köpenhamn med 62 poäng. Stockholm och München hamnar på en delad tredjeplats med 57 poäng.

Rankningen är gjord utifrån kriterier som KPMG räknar med att EU vill att kandidatstaden uppfyller. Bland annat har man tittat på läkemedelskluster, forskningsmiljö, tillgång till expertis, infrastruktur och livskvalitet för personal.

Bäst förutsättningar för att vinna kampen om EMA har Paris, Köpenhamn, Stockholm, München, Amsterdam och Berlin enligt KMPG.

Köpenhamn får högst poäng av de 16 städerna när det kommer till forskningsmiljö och vetenskaplig omgivning. Såväl Region Skåne som den svensk-danska klusterorganisationen Medicon Valley Alliance, MVA, stöttar den danska kandidaturen. Mot bakgrund av rankningen kan Skåne lyfta den danska kandidaturen ytterligare, menar Petter Hartman, vd för MVA.

”Vi vill påstå att Köpenhamn är det starkaste kortet eftersom KPMG-rapporten inte har tagit hänsyn till det faktum att Sydsverige och Köpenhamn sedan länge utgör en integrerad region med ett gemensamt läkemedelskluster, en gemensam arbetsmarknad och gemensamma politiska visioner”, säger han.

Stockholm rankas som bästa stad när det kommer till nationell myndighetskompetens, korruption och politisk stabilitet och hamnar på andra plats efter Köpenhamn när det gäller forskningsmiljö och vetenskaplig omgivning samt livskvalitet.

”Här ser vi att två starka städer ställs mot varandra i en utslagningsfas. Med en gemensam kandidatur så hade vi kunnat se till att presentera en riktigt stark kandidat”, säger Petter Hartman.

Något som ytterligare stärker såväl den danska som den svenska kandidaturen är att EU har talat om att placera EMA i ett land där det inte finns någon EU-agentur sedan tidigare.

”I Frankrike finns fyra agenturer medan Danmark och Sverige har var sin”, säger Petter Hartman.

Tyck till