ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Spaden i marken för omstridd gasledning

  • Gazproms kompressorstation Portovaya utanför S:t Petersburg skickar gas till Tyskland genom Nordstream 1. En liknande anläggning ska byggas till Nordstream 2. Men det finns kritik. Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark är en av dem som vill stoppa projektet. Foto: Joey Abrait

Arbetet är nu i gång inför den kontroversiella förvaringen av ryska gasrör på svenskt territorium. Karlshamns hamn har fått sina första förskottsbetalningar, säger vd:n Mats Olsson.
Men Moderaterna hoppas ännu att Nordstream 2-projektet ska spricka.

Den omdiskuterade ryska gasledningen Nordstream 2, som ska löpa genom Östersjön och forsla gas till Tyskland, har blivit en het politisk potatis, såväl i Europa som i Sverige. Efter Karlshamns ja till lagring av ryska ledningsrör i början på året dödshotades kommunstyrelsen.

Men nu är arbetet igång. I början av oktober börjar de gasrör som ska användas vid bygget av gasledningen Nordstream 2 att levereras till hamnen i Karlshamn.

"Nu håller vi på att bereda marken där vi ska lagra rören, och det kommer att pågå fram till september", säger Mats Olsson.

Hamnen har kontrakt med Wasco Energy Group, en malaysisk koncern som är ett av de bolag som anlitats av Schweizbaserade Nord Stream 2, i sin tur helägt av den statliga ryska gasjätten Gazprom.

Wasco sköter logistiken och beläggningen av rören.

"Vi tar ut förskottsbetalningar för att täcka våra kostnader, eftersom vi har stora utlägg", säger Mats Olsson, som inte vill offentliggöra några siffror.

Experter varnar för att gasledningen kan innebära säkerhetspolitiska risker för svensk räkning. Kritikerna oroar sig bland annat för att kontraktet ska innebära att rysk personal får tillträde till hamnen i Karlshamn. Under en pressträff i S:t Petersburg nyligen försäkrade Gazprom att så inte blir fallet.

"Det kommer att vara europeiska arbetstillfällen där rören ska förvaras i Karlshamn. Det är inte den ryska flottan som lägger rören – den ryska regeringen har ingenting med Nordstream 2 att göra", sa Dmitry Khandoga, vicedirektör för bolagets internationella affärer.

Regeringen står fast vid att en uthyrning av Karlshamns hamn skulle "påverka svenska försvarsintressen negativt". Men i och med särskilda säkerhetsåtgärder anser försvarsminister Peter Hultqvist (S) att situationen är "hanterbar".

”Regeringen godkände inte affären, och de sa inte att vi inte fick göra den. De sa bara att de inte ser någon risk för rikets säkerhet om affären genomförs”, säger Per-Ola Mattsson, kommunalråd i Karlshamns kommun.

Allianspartiernas försvarspolitiska talespersoner har tillhört affärens flitigare kritiker.
"Vad gäller Karlshamn är det bara att beklaga. Jag sätter fortfarande visst hopp till att regeringar med mer motståndskraft än den svenska arbetar med EU-kommissionen för att motarbeta det här. Det är ett projekt som vare sig ligger i östersjöstaternas eller EU:s intressen", säger Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark.

Tyck till