ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Småspararna missar miljardregnet

  • Foto: Di.

Våren betyder utdelningssäsong på börsen men många sparare missar avkastningen. Det visar nya siffror från nätmäklarna.

De 30 mest omsatta aktierna som ingår i Stockholmsbörsens OMXS30 väntas ge en direktavkastning på 3,7 procent under 2017. Det är bolagens årsstämmor som klubbar igenom det förslag till utdelning som styrelsen har lagt fram, men om förslagen godtas betyder det att bolagen delar ut 63 procent av vinsten till aktieägarna, enligt Avanza.

Hela en av fem aktieägare, som är kunder hos Avanza, har dock inte en enda aktie som genererar utdelning.

”Vissa småsparare letar efter aktier som är häftiga. Det rör sig ofta om bolag som inte tjänar pengar, utan snarare gör av med pengar; ofta för att forska och utveckla. Det ställer särskilda krav på aktieägarna: extremt tålamod och stadd i kassan för att rycka in när bolagen blöder, vilket händer förvånansvärt ofta”, kommenterar Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

”Istället fokuserar dessa aktieägare helt och hållet på aktiekursen, som kan svänga väldigt mycket. De kastas mellan hopp och förtvivlan. De hoppas på positiva överraskningar; kring uppfinningar, fyndigheter eller forskning. Så du måste vara beredd på att hålla tummarna ofta i flera år. Samtidigt ska du tåla mycket smäll på fingrarna. För de sura överraskningarna kommer oftare än vi vill tro”, fortsätter han.

Enligt Avanza finns det tre typer av börsbolag. En femtedel har ingen vinst alls medan en tredjedel har låga vinster och tveksam tillväxt.

”De får därför låga p/e-tal. De ser billiga ut, men att de lyckas tycks mest stå i stjärnorna. Vartannat bolag är sedan riktiga drömbolag, där många är beredda att betala dyrt för att vara med på drömresan, som kan sluta lite hur som helst”, säger Claes Hemberg.

Aktieägarna med pengar i bolagen utan utdelning har i genomsnitt en fjärdedel, drygt 24,8 procent, i bolagen. Snittägaren har 13 aktier, vilket är långt över snittet, enligt Avanza.

”Merparten tar därför inte några jätterisker. Flera av dem har dessutom sin drömpott i flera olika bolag”, säger Claes Hemberg och påpekar att den som vill placera i flera "noll-bolag" dock bör välj olika branscher eftersom press på råvaror eller bioteknik ofta slår ned på alla bolag i samma sektor.

Tyck till