ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Skuldbomben: Sverige bland världens största lånetorskar

  • Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Petter Cohen

Här är måttet som visar hur illa det är ställt med svenskarnas bolån. Sveriges privata skuldberg relativt BNP hör till världens största.

Den svenska skuldbomben har beskrivits på längden och tvären. Men ett enkelt mått kastar nytt ljus över hur långt utvecklingen har dragit iväg.

Den totala skulden hos hushåll och icke-finansiella företag i förhållande till BNP visar att svenskarnas skulder internationell jämförelse har skenat exceptionellt de senaste tio åren. 

Närmare bestämt från omkring 150 till 230 procent.

Lånerallyt i förhållande till BNP har dessutom skett med extra dunder och brak eftersom Sveriges tillväxt under perioden utklassat flertalet avancerade ekonomier.

Svenska bostads- och andra fastighetslån dominerar samtidigt rejält över de rena företagskrediterna.

På tio år har Sveriges accelererat från nivåer nära Euroområdet, USA och Japan till att bilda en topptrio tillsammans med Nederländerna och Norge.

”De här tre länderna särskiljer sig rejält med väldigt mycket skulder. Då är riskerna alltid större än vad de annars är”, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

Vid oväntade felsteg eller vindkast i ekonomin blir fallhöjden helt enkelt alltmer svindlande, påpekar han.

”I den här typen av ekonomier är det viktigt att den allmänna ekonomiska politiken hela tiden utformas på ett sätt så vi har en hygglig ekonomisk balans. Har man inte det och man har så höga skulder, då är läget farligare än annars.”

Topptrion där Sverige ingår sticker ut bland de 40 ekonomier vilkas skulder jämförts i en sammanställning från Bank for International Settlements, ofta kallad centralbankernas centralbank. Då har dock tre extremfall plockats bort: Irland, Luxemburg och Hong Kong med nivåer på 300-400 procent. Snittet för samtliga 43 länder är 150 procent.

Stefan Ingves påpekar gärna att han i snart tio år varnat för riskerna med svenskarnas outtröttliga lånefest.

Höga skulder, rörliga räntor och ett utdraget boprisrally bäddar för problem. Skulle räntorna klättra brant eller bostadspriserna vika nedåt hotar en negativ spiral av minskad konsumtion, stigande arbetslöshet och ännu lägre bostadspriser, lyder varningen.

Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgälden är mer överens än någonsin om att bolånen nått skrämmande höjder.

Vid ett besök i riksdagens finansutskott på tisdagen pekade myndigheterna samfällt på att skatte- och regelreformer från politikerna är det som på allvar kan desarmera svenskarnas skuldbomb.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/14146nPXecZt/

Tyck till