ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Skakigt läge på börsen

Börsen har fått storstryk två dagar i rad i spåren på skandalerna kring USA:s president Donald Trump.

Aktieproffsen räknar med större rörelser den närmaste tiden.

Efter en vinter och vår som präglats av stigande kurser och växande riskaptit kom en tydlig vändning på onsdagen, då börsen föll med drygt 1,4 procent. Det dystra börshumöret höll i sig på torsdagen och börsen tappade ytterligare 1 procent.

Nedgångarna är de största på över tio månader.

”Marknaden har letat efter en ursäkt för att rekylera nedåt. Det är mycket som är överköpt ”, säger Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg.

Bakgrunden är den kraftiga turbulensen kring USA:s president Donald Trump. Anklagelserna om att han försökt stoppa en FBI-utredning av misstankarna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet har fått även vissa republikaner att ifrågasätta presidenten.

Placerarna befarar att krisen för Donald Trump kan sätta käppar i hjulen för hans politiska program, med sänkta skatter, avregleringar i finanssektorn och stora infrastruktursatsningar.
På onsdagen utsågs en specialåklagare med uppdrag att utreda misstankarna om rysk inblandning.

Åtgärden är ovanlig och har potentiellt stor sprängkraft. Från de senaste årtiondena märks främst en specialåklagare under Bill Clintons tid, då Clintonparets fastighetsaffärer skulle undersökas. Åklagaren bytte spår och började även nysta i Bill Clintons relation med Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky.

”En specialåklagare har stor makt att driva egna utredningar. Så man har öppnat en dörr som är potentiellt farlig för presidenten”, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Oron kring Trumps framtid har också fått det så kallade skräckindexet, Vix, att stiga brant. Efter att en tid ha parkerat sig på nivåer som inte skådats sedan före finanskrisen rusade indexet med 50 procent på onsdagen.

Experterna räknar med att börsen nu är på väg in i en period med större rörelser.

”Någon trendändring tror vi inte på än, däremot kan börsen bli mer volatil”, säger Jonas Olavi och ger rådet att ta hem lite vinster.

”Har man aktier som har gått väldigt starkt kanske man ska skala ned lite tills turbulensen lagt sig”.
Johan Hagbarth, placeringsstrateg på SEB, är inte överraskad av att det skakar till.

”Vi har haft en extremt stabil marknad den senaste tiden, trots politisk turbulens. Det är inte konstigt att det bryts”, säger han.

Banken har nyligen sänkt risken i sin modellportfölj.

”Potentialen är lite mindre på kort sikt och därför har vi dragit ned risken till en mer normal nivå. Jag räknar med att börsen rör sig sidledes de kommande månaderna”, säger Johan Hagbarth.

Kapitalbehov? Låt Sveriges banker tävla om din faktura (extern tjänst)

Sannolikheten för att Donald Trump ska ställas inför riksrätt eller avgå frivilligt är dock än så länge mycket låg, enligt Dag Blanck.

”Det kräver att det republikanska partiet bestämmer sig för det. De har hittills i stor utsträckning stått bakom honom.”

Börsexperterna räknar även med att marknadsstöket blir ganska kortvarigt om det inte tas tydliga steg mot exempelvis riksrätt i USA. Skälet är att tillväxten har tagit fart och att bolagens rapporter var mycket starka under första kvartalet.

”Den uppgång vi har sett hittills i år har inte styrts av hopp om politiska beslut, den är en effekt av de tydliga underliggande positiva konjunktursignaler vi har sett och en urstark rapportperiod”, säger Johan Hagbarth, som räknar med att börsen står högre vid årsskiftet än i dag.

Jonas Olavis prognos pekar i samma riktning.

”Börsen kan gå väl över 10 procent för 2017 om signalerna kring konjunkturen fortsätter så här. Då finns det lite uppsida kvar.”

Tyck till