ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

SCA-vd utreds för grov trolöshet mot huvudman

  • Åklagaren misstänker brott i samband med Jan Johanssons påkostade resor med affärsflyg till stora idrottsevenemang bland annat i Brasilien.

SCA:s tidigare vd Jan Johansson har blivit delgiven misstanke om grov trolöshet mot huvudman av åklagare vid Riksenheten mot korruption, kan Di berätta.

Åklagaren misstänker brott i samband med Jan Johanssons påkostade resor med affärsflyg till stora idrottsevenemang bland annat i Brasilien.

Under vintern och våren 2015 tvingades SCA:s vd Jan Johansson, ordförande Sverker Martin-Löf samt vd:n för huvudägaren Industrivärden, Anders Nyrén, lämna sin poster. Avgörande var SvD:s artiklar om hur SCA använt affärsflyg samt arrangerat påkostade jakter.

Redan i början av januari 2015 inledde kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption en förundersökning kring SCA-härvan. Utredningen riktades ganska tidigt in på misstankar om trolöshet mot huvudman.

Sedan dess har många vittnen förhörts och i år har utredningen tagit stora steg framåt. Enligt uppgifter till Di blev Jan Johansson i februari förhörd av Riksenheten mot korruption och då delgiven misstanke om grov trolöshet mot huvudman. Det är ett brott som ger fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Jan Johansson förnekade brott under förhöret, han biträddes av stjärnadvokaten Hans Strandberg.

Enligt vad Di erfar riktade åklagaren under förhöret in sig på misstankar om att Jan Johansson under åren 2012 till 2014 har orsakat stora kostnader för SCA genom att låta SCA:s affärsflyg transportera honom själv samt familjemedlemmar runt om i världen för nöjesliknande evenemang.

SvD skrev under sin granskning att Jan Johansson tog SCA:s affärsflyg till Kiev, Ukraina, för att tillsammans med sin dotter se finalen i fotbolls-EM 2012. Under förhöret i februari fick Jan Johansson förklara varför denna resa gagnade SCA. Andra resor som tog upp under förhöret, enligt Di:s uppgifter, är Jan Johanssons resor med affärsflyg till OS i London 2012, till fotbolls-VM i Brasilien 2014 samt en resa med privat semester till Sydafrika 2014.

SCA:s tidigare ledning har alltid hävdat att resorna primärt genomfördes av affärsmässiga skäl, till exempel för att förbereda förvärv eller träffa kunder. Enligt vad Di erfar förekommer dock vittnesuppgifter om att SCA:s affärsplan förflyttade sig efter spelschemat under fotbollsturneringen i Brasilien.

Kostnaderna för affärsflyget under Brasilienresan i samband med fotbolls-VM landade på flera miljoner kronor. Användningen av affärsflyget i samband med nöjesevenemang ifrågasattes redan i den utredning av SCA som det tidigare justitierådet Johan Munck och Deloitte-revisorn Svante Forsberg gjorde 2015. Deras utredning visade att användningen av SCA:s affärsflyg under åren 2010-2014 har kostat bolaget sammanlagt 326 Mkr.

Thomas Forsberg vid Riksenheten för korruption bekräftar för Di att utredningen kring trolöshet mot huvudman i SCA-härvan pågår men han vill inte kommentera vem som har blivit delgivna misstanke.

Åklagaren går en kamp mot klockan eftersom preskriptionstiden för trolöshet mot huvudman är fem år. Det betyder resorna till fotbollsfinalen i Kiev och OS London faller för preskriptionstiden under 2017. Trots detta jobbar nu endast en polis med utredningen, enligt Di:s uppgifter.

Jan Johanssons advokat Hans Strandberg bekräftar att hans klient förnekar brott.

”Misstankarna handlar om att han ska ha utnyttjat flygplanet på fel sätt vid ett antal tjänsteresor. Under förhöret förklarade han att resorna i högsta grad var tjänsterelaterade och det fanns inga egentliga inslag av något annat, mer än vid ett tillfälle och då betalade han själv för flygplanet under en särskild utflykt som gjordes i Sydafrika. Han har gett uttömmande förklaringar”, säger Hans Strandberg.

Men trots det har åklagaren inte lagt ned förundersökningen ännu?
”Nej, vad jag förstår är det fler inblandade och det kan vara förklaringen, att åklagaren vill gå vidare och höra de andra innan han fattar sitt beslut. Det är olyckligt för Jan Johansson lider väldigt av det här. Det här är personer som bara på grund av misstanken handlar i svåra situationer”, säger Hans Strandberg.

Tyck till