ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Så vill partierna beskatta dina aktievinster

  • Foto: TT.

Efter Vänsterpartiets och regeringens besked om att allt fler ska få betala statlig inkomstskatt väcks frågan om även skatten på aktieutdelningar och aktievinster ska höjas. Något Vänsterpartiet krävde för två veckor sedan. Så här ställer sig partierna i frågan.

På måndagen meddelade Vänsterpartiet och den rödgröna regeringen att den höjer skatten för flera inkomsttagare när de begränsar uppräkningen av de så kallade skiktgränserna. Det innebär att allt fler kommer att få betala en statlig inkomstskatt. Vänsterpartiet kallar beslutet för en ”progressiv skattehöjning”.

Vänsterpartiet föreslog även för två veckor sedan en ”progressiv skattehöjning” på inkomst av kapital. Partiet vill att skatten på kapitalvinster från värdepappersförsäljningar och aktieutdelningar höjs med 2, 4, 6 respektive 10 procentenheter vid inkomstgränserna 75.000, 150.000, 300.000 och 1 miljon kronor.

Det skulle påverka många småsparare som har sin aktier och fonder på ett aktie- och fondkonto.

Enligt Vänsterpartiet ska frågan lyftas med regeringen i budgetförhandlingarna.

Socialdemokraterna är tveksamma till förslaget, men stänger inte dörren helt. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är det fullt möjligt att S kommer att se över beskattningen över kapitalinkomsten om en större skattereform skulle äga rum, meddelar finansministern via sin pressekreterare.

Kritiken mot en höjd skatt på kapitalvinster är dock hård från borgerligt håll.

"Det vore direkt oklokt. Vissa skattebaser är rörligare än andra, men skulle vi införa progressivitet i kapitalbeskattningen innebär det att folk investerar sina pengar utanför Sveriges gränser istället", säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

I dagsläget tycker han att Sverige redan har en konkurrenskraftig position för investeringar utomlands och anser att det är oklokt att ändra på skattereglerna kring kapitalinkomst i nuläget. Och han anser att Vänsterpartiets väg att gå för att minska klyftorna är fel.

"Att mer eller mindre straffbeskatta kapitalinkomster är helt fel väg att gå. Om Vänsterpartiet vill höja skatten på kapital, vill vi hellre sänka skatten på arbete för att komma åt klyftan", säger Emil Källström.

Även Liberalerna är mycket kritiska till förslaget.

"Så som det ser ut nu är det mer förmånligt att låna än att spara. Det är väldigt bakvänt. Och med det här förslaget blir allt färre som kommer pensionsspara i tidig ålder, och det är helt fel väg att gå", säger Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

Tyck till