ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Så mycket tjänar svenska chefer

  • Annika Elias, ordförande för Ledarna. Foto: Karin Skoog

Nya siffror från chefsorganisationen Ledarna visar att det är stora löneskillnader mellan svenska chefer. Skillnaden mellan de bäst och sämst betalda är hela 61.000 kronor. Di listar yrkesgrupperna och länen som går i täten i löneligan.

Medianlönen, inklusive förmåner och rörliga lönedelar, ligger på 45.500 kronor i månaden för en svensk chef. Det visar ny lönestatistik från chefsorganisationen Ledarna.

"Siffrorna visar att svenska chefer inte har några fantasilöner", säger Ledarnas ordförande Annika Elias och påpekar att det i många fall går att ifrågasätta om ledarskapet värderas tillräckligt högt.

I täten för löneligan går chefer i Stockholm med en medianlön på 52.000 kronor i månaden. På botten finns cheferna i Södermanland som har en medianlön på 40.200 kronor, enligt Ledarnas lönerapport som utesluter Vd-löner.

Bland yrkesgrupperna är det finans- och divisionscheferna som tjänar mest med medianlöner på 91.200 respektive 87.000 kronor i månaden. På botten finns husfruarna och städledarna som tjänar 30.500 respektive 30.100 kronor i månaden.

"De bäst betalda cheferna finns i branscher som generellt betalar bra medan cheferna med sämst betalt finns i branscher som generellt har lägre löner. Vi tycker att många chefsuppdrag har låg lön i förhållande till ansvar och storleken på arbetsgruppen man leder", säger Annika Elias.

Ledarnas siffror visar också att kvinnor tjänar sämre än män trots att de i snitt har högre utbildning. Medianlönen för de kvinnliga cheferna är 1.000 kronor lägre än för deras manliga kollegor, enligt lönerapporten.

Löneskillnaden mellan könen förklaras till viss del av att många kvinnor arbetar inom den offentliga sektorn som generellt har lägre lönenivå. Där finns den högsta medianlönen inom landstinget, 45.000 kronor. Det kan jämföras med den privata sektorns median på 47.000 kronor.

Hitta lägsta räntan. Jämför privatlåneräntor här (extern tjänst)

Tre av tio chefer har rörliga lönedelar, med exempelvis bonus, och störst andel chefer med förmåner finns i den privata sektorn där 46 procent uppger att de har någon form av förmån, enligt Ledarna.

Rådet att byta jobb för att få upp lönen har fog och medianlönen är högre i de län där cheferna i hög utsträckning rör sig mellan olika arbetsgivare. Cheferna har koll på den fungerande strategin och 25 procent bytte jobb under 2016. Det var dock endast 9 procent av cheferna som gick till en ny arbetsgivare.

"Om du inte vill byta jobb är det bästa sättet att få upp lönen att prata med din chef. Vad värderas och vad ska du göra för att få mer betalt", säger Annika Elias.

https://infogr.am/sa_mycket_tjanar_svenska_chefer

https://infogr.am/sa_tjanar_chefer_i_olika_lan

Tyck till