ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Så mycket behöver du spara till kontantinsatsen

  • Foto: TT/colourbox

Det blir allt svårare att ta sig in på bostadsmarknaden i takt med att bostadspriserna skjuter i höjden. För en genomsnittlig etta i Stockholms kommun krävs det nu en kontantinsats på omkring 450.000 kronor.

I takt med att bostadspriserna når nya höjder blir det allt svårare för de som inte redan äger sin egen bostad att ta sig in på bostadsmarknaden samtidigt som hushållens skulder skjutit i höjden.  

Ett av de styrmedel som införts för att dämpa skuldtillväxten är bolånetaket som innebär att ett lån med bostaden som säkerhet får uppgå till max 85 procent av bostadens marknadsvärde. De övriga 15 procenten utgörs av kontantinsatsen.

Enligt statistik från Booli landade genomsnittsslutpriset för en etta i Stockholms kommun på 2.990.000 kronor i november. Detta innebär att det krävs en kontantinsats på 448.000 kronor. För en nybliven 18 åring som vill flytta hemifrån lagom tills man fyller 23 år krävs det därmed att man lägger undan omkring 7.500 kronor i månaden.

”Om du vill undvika att ha en 35-åring som ligger hemma i soffan måste du hjälpa barnen att komma igång med sparandet om du har råd. Förväntar man sig att en 24-åring ska kunna skaffa sig tak över huvudet i Stockholm finns det två problem”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

”Det ena är att du har rekordmånga som står i kö till en hyresrätt. Så du kan inte förvänta dig att ditt barn får en hyresrätt då det är många års väntetid i de flesta orter i Sverige. Då är det bostadsrätt som gäller om du är ung och tittar man på vilken kontantinsats som krävs så inser man ganska snabbt att det inte är särskilt realistiskt att barnen kan skrapa ihop till en kontantinsats på tre-fem år på väldigt många orter”, fortsätter han.

Räknar vi dessutom med att priserna fortsätter stiga i nuvarande takt, i snitt 4,1 procent för bostadsrätter i Stockholm enligt Valueguard, behöver man lägga undan drygt 1.500 kronor i månaden endast för att täcka kontantinsatsökningen.   

”Under de senaste 15-20 åren har det inte varit realistiskt att få sitt sparkapital att växa lika snabbt som bostadspriserna stiger. Har du en sparhorisont på mindre än sex-sju år så är det tveksamt om du ska investera på aktiemarknaden med tanke på sannolikheten att du kan drabbas av negativ avkastning”, säger Arturo Arques.

”Då har du inte så många alternativ förutom att spara säkert och därmed får du ingen eller i bästa fall mycket låg avkastning. Pratar vi 18 år så är det absolut 100 procent aktier som gäller. Är det tio år tycker jag man kan ha allt eller nästan allt i aktiemarknaden”, fortsätter han.

Arturo Arques poängterar dock att bara för att bostadspriserna stigit kraftigt de senaste åren behöver de nödvändigtvis inte göra det även framöver.

Vad tycker du om att finansiera kontantinsatsen med blancolån?
”Blancolån är inte att rekommendera utan det tycker jag är att kringgå reglerna. Tanken är inte att man ska lösa de här 15 procenten med blancolån. Mitt råd till alla unga som bor i Stockholm är att man inte måste bo i Stockholm utan får titta på förorter och pendla eller titta på en mindre bostad”, säger Arturo Arques.

Tyck till