ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Så får du Zlatan att svara i din telefon

  • Zlatan Ibrahimovic. Foto: AP

LINKÖPING. Zlatan hälsar besökarna välkomna i telefonväxeln. Och Donald Trump skickar ett personligt meddelande på kickoffen. Låter det avlägset? Med ett nytt imitatörsarkiv vill ett svenskt röstbolag sätta en ny standard för branschen.

Online Voices är i grunden en röstagentur och ljudproduktionsbolag som fick alltfler förfrågningar på röstimitationer.

”Ju fler kontakter vi fick, desto mer lockade blev vi av att utveckla ett större arkiv. Sannolikt är det världens första i sitt slag”, säger vd Kalle Widelius.

Online Voices satsning på ett imitatörsarkiv innehåller 260 kändisimitationer, från Pehr G Gyllenhammar, Carl Bildt och Annie Lööf till Eddie Murphy och Donald Trump. Huvudmålgruppen är företag som vill spela in företagsfilmer, men rösterna förekommer också vid galor, events och i telefonsystem.

”I dag fick vi en förfrågan om en Carolahälsning till ett bröllop. Tidigare i veckan var vi inblandat i ett Zlatan-projekt där ett företag ville hälsa sina telefonbesökare välkomna på ett kreativt och annorlunda sätt. Och ett brittiskt företag beställde en Morgan Freeman-imitation till en inspirationsfilm”, berättar Kalle Widelius.

Kan man få exempelvis ”Donald Trump” att säga vad som helst i en företagsfilm?

”Nej, en imitatör kan inte säga vad som helst, speciellt inte om det ska användas i reklam. Vi gör en avvägning av manus från fall till fall. Är man tveksam om någon formulering är det bättre att avstå. Inför lanseringen tog vi rådgivning av experter inom svensk marknadsföringsjuridik. Vi har bra koll på regelverket.”

Vad säger du till dem som anser att imitationer hade passat bättre för ett par år sedan?
”Min upplevelse är att intresset är på väg upp. Kändisskap tycks bara bli mer och mer hajpat. Kanske kan även vårt arkiv i någon mån bidra till intresset, det vore kul.”

Du är själv en flitigt bokad röst i vanliga sammanhang. Är du duktig på att imitera kändisar också?
”Tyvärr, men jag övar gärna när ingen hör på.”

Vem brukar det bli?
”Erik Niva, vilket jag pinsamt nog berättade för originalet. För länge sedan fick jag göra ett engelskt test som Sven Göran Eriksson för tidningen The Guardian, på den tiden han var förbundskapten för England, men det blev verkligen inte bra. Jag överlåter det här åt sådana som kan istället”, säger Kalle Widelius.

Med den nya satsningen ser han goda tillväxtmöjligheter.

”Vi omsätter 25 Mkr och jag tror att vi kan öka med ett par miljoner kronor, men vi ser även andra värden. En sådan här satsning kan öka kännedomen kring våra ordinarie tjänster, det vill säga att spela in voiceovers till reklam- och informationsfilmer. Imitationer är ett skoj komplement.”

Tyck till