ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Så byggde Max Hansson gotländska imperiet Payex

  • Payex grundare Max Hansson. Foto: Karl Melander

Max Hansson har sedan 1972 byggt ett imperium inom betalningar. På Gotland är han den största privata arbetsgivaren och en framträdande profil som kantats av kontroverser.

72-åringens strandtomt har till och med fällt en landshövding.

Föregångaren till Payex går att spåra till en auktionsfirma som Max Hansson, gotlänning född 1944, ärvde från sin far. Men 1972 bytte han spår och startade faktureringsfirman Faktab.

”Jag kunde inte drömma om att jag skulle behöva byta namnet”, säger han med hänvisning till att verksamheten kom att bli internationell.

”Utlänningarna kan inte uttala Faktab”, fortsätter han och tillägger att det nuvarande varumärket Payex fungerat betydligt bättre.

”Jag är väldigt stolt över det här varumärket. Det ska Swedbank behålla, det är jag glad för.”

Genom att administrera betalningar åt andra, bland annat charterbolag, lades grunden till vad som i dag är en bred verksamhet inom betalterminaler, e-handel, inkassoverksamhet och förstås även fakturering.

Payex har cirka 500 anställda och kontor i Visby och Stockholm samt i Oslo i Norge, Köpenhamn i Danmark och Lahtis i Finland.

”Vi är den största privata arbetsgivaren på Gotland”, säger Max Hansson.

Beskedet att bolaget säljs till Swedbank har skapat oro på kontoret i Visby, trots att banken har lovat att verksamheten ska drivas som ett fristående dotterbolag.

”Det känner jag mig trygg med”, säger Max Hansson på klingande gotländska.

Han har sedan länge lämnat vd-posten men han har behållit en stark ställning i bolaget. Det har satt sin prägel, och motsättningar med den tidigare vd:n Mikael Wandt ledde till att han sa upp sig 2015.

Han ersattes av Raymond Klavestad, som själv tidigare hade fått kicken från samma vd-jobb 2013 men som nu fortsätter som vd.

Turbulens har även omgivit Max Hansson i privatlivet. En nedsänkt tennisbana på en tomt som omfattas av strandskydd kom att skapa en särskilt pikant episod.

Hans hus på Gotlands östkust – nära Katthammarsvik och utrustat med golfgreen, lusthus samt murar – kom att röra upp starka känslor för några år sedan.

Byggnationen försvarades av landshövding Marianne Samuelsson, som argumenterade att Gotland behöver sina företagare.

Till saken hör att Max Hansson ofta beskrivs som öns största arbetsgivare. Han kontrollerar också ett betydande bestånd fastigheter på Gotland, särskilt i Visbys innerstad.

”Länsstyrelsen i Västra Götaland skulle inte bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av stranden”, sa landshövdingen vid ett möte med missnöjda gotlänningar 2009, vilket kom att bandas och skapa stora rubriker.

Hon tvingades därefter att lämna sin post.

I en Di-artikel det året försvarades Max Hansson av den välbekante affärsmannen Pigge Werkelin.

”Affärsmässigt så tror jag att alla uppfattar honom som en reko och duktig kille som står för det han säger”, sa han och fortsatte:

”En kul kille och en dålig förlorare i squash. En riktig livsnjutare.”

Tyck till