ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Så blev Gardell en beryktad aktieaktivist

  • Christer Gardell och Carl Icahn Foto: Joey Abrait/AP

Snabba räder under radarn, offentliga attacker för att snabbt höja värdet och ständigt en blick mot utgången.
Det är receptet som har gjort Cevian så segerrikt och Christer Gardell så kontroversiell.

Christer Gardells modus operandi är lättbegripligt: ta en kontrollpost i ett bolag, kräv en styrelseplats och driv därefter igenom värdehöjande åtgärder som styckning, avknoppning eller extrautdelning.

Förebilden – ibland partnern – är den amerikanske företagspiraten Carl Icahn som genom extremt lönsamma räder i Texaco, RJR Nabisco och US Steel stod modell för Gordon Gekko i filmen ”Wall Street”.

Cevian Capital grundades 2002 av Christer Gardell och Custos-kollegan Lars Förberg.
Det första större bytet var klädkedjan Lindex, som Cevian gick in i 2003. Christer Gardell tog över ordförandeklubban, och sparkade sju av nio i ledningsgruppen efter ”byxmissen” där Lindex fick skänka bort 57 containrar felbeställda byxor till Afrika och skriva ned 45 miljoner kronor. Efter tre år lämnade Cevian med en uppskattad förtjänst på 1 miljard kronor.

Om Lindex var den första affären gjorde intåget i Skandia 2004 Christer Gardell känd för den stora massan. Med en nyckelpost på 5 procent av aktierna drev Cevian igenom accept av ett fientligt bud på den skandaliserade försäkringskoncernen från sydafrikanska Old Mutual under våren 2006.

2011 köpte Skandia via en särskilt inrättad stiftelse tillbaka sig själv. Cevian tjänade storkovan båda gångerna. Bara på den första affären fördubblades en investerad miljard.
Våren 2004 gick Cevian in i inkassoföretaget Intrum Justitia, och klev ur fem år senare. Under den tiden hann Christer Gardell bland annat värva Michael Wolf, dåvarande granne i Saltsjöbaden, till vd-posten, och se aktiekursen mer än fördubblas.

I april 2005 köpte Cevian in sig i den finska verkstadskoncernen Metso. Christer Gardell föreslog snabbt en styckning av bolaget, och tvingade igenom en utredning av frågan som styrelsen – där finska staten ingick – röstade ned. Cevians intåg ruskade dock om, och innan året var över hade aktiekursen stigit med 70 procent.

”Vi förstod att Metso skulle bli en bra affär. Vi köper gärna aktier i bolag med lite dåligt rykte”, sa Christer Gardell till Di då.

Åtta år senare fick han sin vilja igenom och Metso delades 2013 i två. Cevian har fortfarande kvar Metso i sin portfölj.

Sommaren 2006 började Cevian i tysthet dammsuga marknaden på röststarka A-aktier i Volvo, och i september tvingade börsens flaggningsregler Christer Gardell att bekänna färg.
Christer Gardell började snabbt ställa krav på utdelning ur lastvagnsjättens stinna kassa, men nekades en plats i valberedningen.

Ordförande Finn Johnsson betecknade intåget som fientligt, och att Cevian – som köpt ihop med den brittiska hedgefonden Parvus – självt inte var stor nog ägare att enligt börsreglerna kunna kräva en plats i valberedningen.

Cevian fick vänta till 2015 för att genom Eckhard Cordes ta en plats i styrelsen. Under tiden hade Christer Gardell högljutt kritiserat Volvo för bristande lönsamhet och för snårig bolagsstruktur.

”Volvo måste nu gå ifrån fasen att man förklarat och bortförklarat in i fasen att leverera”, sa Christer Gardell till Di 2014.

Cevian hade börjat köpa runt nivån 80 kronor. Intåget i Volvo såg länge ut att bli ett av få bakslag, med en aktiekurs som tangerade 30 kronor när finanskrisen 2008–2009 pressade så hårt att Volvo tvingades redovisa en negativ orderingång. Fler kunder avbokade sina köp än Volvo kunde sälja.

Christer Gardells kritiker hävdade att en del i Volvos problem, som kostade 20.000 anställda jobbet, var att reserverna dränerats när 20 miljarder kronor hade skiftats ut till aktieägarna. Nu ligger dock kursen över 140 kronor, och Cevian är Volvos största enskilda ägare sett till kapital.

Christer Gardell har också bråkat med ABB:s styrelse, ett traditionellt fäste för Wallenbergsfären. I mars 2015 började Cevian tanka ABB-aktier, och snabbt växte en falang fram som förespråkade en styckning. Styrelsen tvingades utreda vad en uppdelning av kraft- och automationskoncernen skulle ge.

”Bolaget har en av de största konglomeratrabatter jag stött på under mina 20 år som investerare”, sa Christer Gardell till Di i september 2016.

Men precis som i Metso blev det nej, ett beslut som Christer Gardell inte skrädde orden kring.

”Att tro att lösningen på ett fundamentalt problem är ’more of the same’ är naivt”, sa Christer Gardell till Di om vd:n Ulrich Spiesshofers presentation av ett nytt lönsamhetsprogram i stället för en uppdelning.

Den starka konjunkturen spelar för närvarande ABB:s ledning i händerna, men sannolikt är inte sista ordet sagt.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/12933QxiaZWq/

Tyck till