ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

S släpper inte fram Batra

  • Anna Kinberg Batra

Socialdemokraterna kommer inte att släppa fram Batra som statsminister – även om alliansen blir större i valet. Det säger S gruppledare Tomas Eneroth.

Samtidigt dömer finansminister Magdalena Andersson nu ut alliansen som trovärdigt regeringsalternativ.

Det var i en intervju i Di på torsdagskvällen som Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt gav det nya beskedet i regeringsfrågan och gjorde klart att partiet redan i samband med statsministeromröstningen kommer kräva garantier om inflytande.

”Man kan inte få igenom sin statsministerkandidat utan att prata med oss”, sa han och slog också fast att SD är beredda att aktivt rösta emot Anna Kinberg Batra om hans parti inte ges en plats vid förhandlingsbordet.

”Det är en ganska rimlig utgångspunkt. Vi ger inget stöd om vi inte har något inflytande. Vår lojalitet ligger mot våra egna väljare i första hand.”

Nyheten fick stort genomslag och Socialdemokraterna menar att beskedet får stora konsekvenser.

”Sannolikheten för en renodlad alliansregering ser väldigt mörk ut”, säger Tomas Eneroth.

Han ger nu också beskedet att Socialdemokraterna kommer rösta nej till Anna Kinberg Batra i en statsministeromröstning efter 2018.

Om alliansen blir större än de rödgröna, kommer ni då aktivt rösta nej till Anna Kinberg Batra?

”Ja, vår eftergift i Decemberöverenskommelsen var att vi i ett sådant läge skulle agera på ett annat sätt än vi gjort tidigare. Men Anna Kinberg Batra och övriga borgerliga partier bröt ju Decemberöverenskommelsen och det innebär att vi återgår till det som alltid varit vår position, det vill säga att vi röstar på vår statsministerkandidat”, säger han och fortsätter:

”Vår statsministerkandidat är självklar och det är Stefan Löfven och det är vår enda utgångspunkt”, säger han.

Beskedet innebär att alliansen skulle få stora svårigheter att ens tillträda om de inte får majoritet – vilket i dag förefaller osannolikt.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) innebär SD-beskedet att ett blocköverskridande samarbete kommer bli nödvändigt för att kunna styra Sverige efter 2018.

”Vill man inte ha en statsmister som sitter i Jimmie Åkessons knä är det bara ett blocköverskridande samarbete man kan ha efter valet”, säger hon till Di.

Tanken på att alliansen ska kunna styra i minoritet utan att ge SD makt, måste nu föras till handlingarna anser Magdalena Andersson.

”Sverigedemokraterna är nu tydliga med att man ska in och förhandla om man ska stödja en statsministerkandidat. Det är uppenbart att den som då ska vara statsminister kommer vara helt beroende av Jimmie Åkesson”, säger hon och fortsätter:

”Men frågan till Annie Lööf är ju nu hur hon ska göra: I och med att hon inte är beredd att förhandla med Jimmie Åkesson är ju rimligen ett blocköverskridande samarbete det enda alternativet.”

Allianspartierna är djupt splittrade i synen på hur man ska förhålla sig till SD, och Oscar Sjöstedt och hans partikamraters uttalade målsättning är att splittra alliansen för att få till en renodlad M-regering, som man kan samarbeta med.

I social medier gick flera alliansföreträdare ut och kommenterade Di-intervjun med Oscar Sjöstedt.

”Alla som vill ha en alliansregering efter nästa års val måste rösta på något av alliansens partier”, skrev C-ledaren Annie Lööf på Twitter.

Även Jan Björklund uttalade sig, och skriver:

”Viktigt besked. En röst på SD leder inte till Alliansregering.”

Tomas Eneroth menar att SD-beskedet visar att Moderaterna begått ett historiskt misstag när man omprövade sin syn på SD.

”Det är naivt av Anna Kinberg Batra att förvänta sig att Sverigedemokraterna skulle ge ett villkorslöst stöd till henne som statsminister”, säger han och tillägger:

 ”Hennes öppning har varit ett grovt strategiskt misstag av Moderaterna, som både har skadat Moderaterna men också naturligtvis normaliserat Sverigedemokraterna.”

Tyck till