ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

S-revolt mot Reepalus vinsttak

  • Lars Stjernkvist, Ilmar Reepalu och Karin Wanngård. Foto: TT

Motståndet mot Ilmar Reepalus vinsttak växer inom Socialdemokraterna.

En rad tunga S-toppar runt om i landet kräver nu att statsminister Stefan Löfven begraver det kontroversiella förslaget och gör upp med alliansen.

Di rapporterade på onsdagen att förslaget om ett vinsttak i välfärden skulle få mer dramatiska konsekvenser än vad som tidigare varit känt och att ledande redovisningsexperter och företagsledare befarar att stora delar av den privata välfärdssektorn slås ut.

Förslaget möter nu också allt större motstånd internt inom Socialdemokraterna.

Di har pratat med en rad tunga S-politiker ute i landets kommuner och landsting som anser att regeringen helt bör släppa vinsttaket och istället göra upp med alliansen.

”Jag tror det är svårt att införa ett exakt vinsttak. Vi pratar om stora multinationella företag som verkar inom sektorn. Jag ser inte att det är görligt. Däremot finns det mycket annat vi kan göra genom att nå en blocköverskridande överenskommelse”, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm.

Hon pekar på att Stockholm i dag är helt beroende av de många privata aktörerna inom skolan och omsorgen, och uppmanar regeringen att koncentrera sig på höjda kvalitetskrav och andra åtgärder där man kan få med sig alliansen.

”Vi måste söka en bred kompromiss som är hållbar över tid, där vi värnar skattepengarna och säkrar att vi får en bra kvalitet”, säger hon.

Även Lars Stjernkvist, kommunstyrelseordförande i Norrköping, anser att regeringen måste släppa tanken på att göra vinstfrågan till en huvudkonflikt med alliansen.

”Personligen ser jag stora svårigheter med att utforma ett fungerande vinsttak. Men även om man förordar det måste vi förhålla oss till den verklighet vi har, och verkligheten är att det är en stabil högermajoritet i riksdagen”, säger han.

Han anser att S bör driva på hårt för att öka likvärdigheten i skolan och säkra kvaliteten – och där skulle det vara möjligt att åstadkomma verklig förändring, tror han.

”Här går det ju ändå att få stöd för att göra en hel del. Nu handlar det om att ta steg i rätt riktning. För mig är det i alla lägen bättre med riktiga resultat än renlärig reservation.”

Lars Stjernkvist leder själv en koalition i Norrköping mellan S och de tre små allianspartierna C, L och KD, och anser att det nya politiska landskap som nu utkristalliserat sig gör det än viktigare att vända sig mot mitten – även om det innebär att samarbetet med Vänsterpartiet äventyras.

”Svaret på den polarisering det innebär att Moderaterna närmat sig SD kan aldrig vara en motsvarande radikalisering på vänsterkanten. Det enda sättet att möta detta är genom att hitta lösningar över blockgränsen”, säger han.

Västmanland är en av de regioner som har störst andel privata inslag i sjukvården och Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande, är nöjd med hur de driver verksamheten.

”De är väldigt populära och gör ett jättebra jobb. Jag upplever att vi har ett bra system som fungerar”, säger hon.

Bilden som ofta målas upp av giriga välfärdsföretagare som roffar åt sig av skattebetalarnas pengar stämmer inte, menar hon.

”All verksamhet behöver ett överskott för att investera och utveckla verksamheten framåt. Men i vårt län är det svårt att tjäna grova pengar som privat”, säger hon.

Även Börje Wennberg (S), regionstyrelsens ordförande i Uppsala, anser att S måste visa prov på större pragmatism.

”Den ideologiska låsningen att antingen offentligt eller privat är bra bara för att man råkar tillhöra ett parti, det köper inte jag. Det är vad man levererar som gäller”, säger han.

Trots den hårdföra retoriken är det få som vill lägga ned de privata välfärdsföretagen, tror han.

”Jag tror inte att någon vill det, ja det finns säkert en och annan om du tar gamla kommunister”, säger han.

Flera S-politiker som Di har talat med är påtagligt irriterade över att V-ledaren Jonas Sjöstedt sagt att han är beredd att bryta med regeringen om inte ett generellt vinsttak införs.

Erika Ullberg (S), oppositionsråd i Stockholms läns landsting, anser att Socialdemokraterna nu måste markera kraftfullt mot V.

”Jag vill inte att Vänsterpartiet ska diktera villkoren i den här viktiga frågan”, säger hon.

Utgångspunkten måste enligt henne vara S kongressbeslut från 2013, som bland annat slår fast att mångfald och valfrihet ska garanters.

”Jag föredrar verkliga reformer som står sig över tid i stället för att man lägger propositioner som åker på pumpen och sedan görs till en valfråga.”

Tyck till