ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Ryssen som misstänks ha hackat hela USA

  • Jevgenij Bogatjev är efterlyst för dataintrång och förskingring.

Han är världens mest jagade cyberbrottsling. FBI erbjuder 3 miljoner dollar för infångandet av storhackaren Jevgenij Bogatjev, som lever lyxliv i Ryssland – helt öppet, skriver New York Times.

Han är sedan flera år åtalad i USA för intrång i mer än en miljon datorer i flera länder och förskingring av hundratals miljoner dollar från bankkonton med hjälp av datamasken Zeus. Men det är bara början.

Källor på FBI uppger för NYT att rysk underrättelsetjänst misstänks ha använt sig av Bogatjev enorma nätverk av uppdyrkade datorer, för spionage mot amerikanska myndigheter och inte minst demokratiska partiets högkvarter under presidentvalrörelsen.

Enligt FBI lever Jevgenij Bogatjev helt öppet i en stor lägenhet i den ryska strandorten Anapa vid Svarta Havet, där han bland annat roar sig med segling på sin yacht och en samling lyxbilar.

Ryssland har inget utlämningsavtal med USA och enligt ryska myndigheter är Jevgenij Bogatjev inte misstänkt för något brott som begåtts på ryskt territorium.

Att han fortsätter leva på fri fot är ”det mest övertygande argumentet” att han är en tillgång för den ryska regeringen, säger Austin Berglas, tidigare avdelningschef på cyberbrottsenheten för FBI i New York, till NYT.

Tyck till