ANNONS:
Till Di.se
Energi

Rysk jätte nobbar Europa

  • Ilnar Mirsijapov, strategi- och investeringsdirektör på ryska energijätten Inter rao, besöker Stockholm för att träffa investerare. Foto: Jack Mikrut

För några år sedan letade den ryska energijätten Inter rao förvärv i Sverige och Europa.
Nu ser man mest problem på den europeiska energimarknaden.

”Den politiska osäkerheten är för stor i Europa”, säger Ilnar Mirsijapov, strategi- och investeringsdirektör på bolaget.

Enligt Ilnar Mirsijapov hade Inter rao ett antal långtgående diskussioner i Europa innan EU införde sanktioner mot Ryssland i spåren av Ukrainakrisen.

”Sanktionerna har inte direkt berört vårt bolag, men det är klart att det stoppade all aktivitet i Europa när det kommer till att förvärva tillgångar eftersom man aldrig vet hur de kommer att utveckla sig”, säger han.

Nu har företaget fullt fokus på hemmamarknaden, inte minst tack vare att den ryska staten garanterar investeringar på energimarknaden i tio år.

”Den ryska marknaden växer och är lönsammare än den europeiska där marginalerna är små. Tack vare statens investeringsgaranti så finns det ett bättre utrymme för marginaler i Ryssland. Med staten som garant blir det nästan riskfritt”, säger Ilnar Mirsijapov.

Han uppger att det är osannolikt att företaget gör några europeiska förvärv inom den närmsta framtiden.

”Det finns inga expansionsplaner inom Europa just nu. På grund av en rad osäkerhetsfaktorer i så är risknivån i Europa inte acceptabel”, säger han.

Som exempel nämner Ilnar Mirsijapov diskussionerna i Tyskland där kolkraften är ifrågasatt och kärnkraften ska avvecklas.

”Det innebär direkta och irreversibla förluster för företagen och ett exempel på den politiska oförutsägbarheten i Europa.”

Di träffar Ilnar Mirsijapov och andra företrädare för Inter rao under vad energigiganten kallar en non-deal roadshow där man träffar aktieägare och investerare runt om i Europa.

”Vi har många aktieägare i Sverige. Traditionellt finns olika investerings- och pensionsfonder i Stockholm och Helsingfors som har investerat i våra bolag”, säger Ilnar Mirsijapov.

Tyck till