ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Roger Akelius är Årets insamlare

  • FINANSIÄR. Entreprenören Roger Akelius prisas för sina insamlingar till bland annat Läkare utan gränser. Foto: Cicci Jonsson

Entreprenören Roger Akelius vinner pris som Årets insamlare. Han får det för utmaningen och löftet till Di:s läsare att dubbla pengarna som Läkare utan gränser fick in i julkampanjen.
Det slutade med nytt svenskt insamlingsrekord: över en kvarts miljard kronor.

”Det roligaste för mig var att vi slog insamlingsrekordet som fanns från tsunamikatastrofen”, säger Roger Akelius som tidigt satte målet högt.

Det var i slutet på november som fastighetsmiljardären i en intervju i Di utmanade näringslivet att öppna plånboken för att hjälpa människor på flykt – detta i ett läge när striderna i Syrien trappades upp.

För varje krona som Läkare utan gränser i Sverige fick in under december lovade Roger Akelius att skänka en krona, och han satte inget tak på löftet. Initiativet tog verkligen skruv. Många företag och privatpersoner antog hans utmaning och öppnade plånboken. Ja, även konstnärer och en teater hängde på.

När pengarna räknades i januari visade det sig att Läkare utan gränser fått in 130,5 miljoner kronor, ett belopp som Akelius Foundation sedan dubblade. Totalt gav kampanjen alltså över en kvarts miljard kronor till människor på flykt.

Roger Akelius själv tonar ned sin roll.

”Det var Di som jobbade, jag var bara finansiär”, säger han.

Det är frivilligorganisationernas insamlingsråd FRII som tilldelar honom priset ”Årets insamlare 2016”. Han vinner i kategorin ”person” – alltså den individ som gjort störst insats under året.

Priset delades ut på tisdagskvällen av branschorganisation FRII vid Insamlingsforum, en konferens för insamling och givande som hålls varje år. Pål Ahlsén, vd för Akelius fastighetsbolag, var på plats för att ta emot priset och hålla ett tacktal. Huvudpersonen själv var förhindrad att närvara. Roger Akelius gläds över insamlingen, men konstaterar att det är med dubbla känslor han tar emot priset.

”Det är lätt att bli omtyckt då ändamålet är starkt. Varje gång jag får ett tack för välgörenhet så skäms jag”, säger han.

”Jag hade kunnat göra mer. Om jag drar upp en av fem som håller på att drunkna, så får jag pris. Men de som jag inte drog upp? Jag borde ha gjort mer.”

Roger Akelius har de senaste åren gett bort stora summor till välgörenhet. Under 2016 donerade Akelius Foundation även 340 Mkr till SOS Barnbyar, vilket var det största bidraget från en enskild givare.

Tyck till