ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Richard Bråse: Ny besvikelse för Bennet

  • Getinges rapport blev en ny besvikelse för storägaren Carl Bennet. Foto: Sammy Steen

Getinge gör en ny avsättning på närmare en halv miljard kronor och både orderingång och försäljning faller organiskt.  Halvårsrapporten blev kort sagt ett nytt steg i fel riktning för medicinteknikbolaget.

När Getinges färska vd Mattias Perjos rapportdebuterade för tre månader sedan var det en välkommen uppenbarelse för medicinteknikbolagets tålamodsprövade ägare. För första gången sedan det avslutande kvartalet 2015 kunde Getinge både stoltsera med positiv orderingång och försäljningsutveckling, rensat för valuta- och struktureffekter.

Huvudnumret i årets första kvartalsrapport var en imponerande lönsamhetsförbättring och ett rörelseresultat som var mer än 50 procent bättre än väntat. Det fick aktien att lyfta med 7,5 procent på rapportdagen.

Ibland visar sig ljuset i tunneln bara vara ett mötande tåg. Efter att Getinge presenterat ett svagt halvårsresultat på måndagen är Mattias Perjos tillbaka på ruta ett och aktien handlas på en lägre nivå än innan den förra bländande kvartalsrapporten.

Det rapporterade rörelseresultatet var väsentligt sämre än väntat i andra kvartalet efter att Getinge på nytt tvingats göra avsättningar för att gå i mål med förbättringsarbetet vid produktionsanläggningen i tyska Hechingen.

Denna gång handlar det 488 Mkr, vilket innebär att medicinteknikbolaget nu tagit kostnader på nästan 2 miljarder kronor för att leva upp till den mäktiga amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s krav och standarder.

Att ytterligare avsättningar låg i korten var klart på förhand. I samband med första kvartalsrapporten meddelade Getinge att man skulle återkomma senast vid halvårsrapporten om uppdateringar kring åtgärdskraven från FDA.

Aktien har backat med 25 procent sedan det ursprungligen framkom att Getinge skulle behöva vidta förbättringsåtgärder veckan innan jul 2013, efter FDA:s granskning. Problemen blivit mer segdragna än vad någon hade hoppats, samtidigt som det varit turbulenta år i ledningen.

Vd Johan Malmquist ersattes med tidigare affärsområdeschefen Alex Myers under 2015. Han fick dock sparken efter ett drygt år på posten och Joacim Lindoff var tillförordnad vd fram till Mattias Perjos tillträdde i tidigare i år. Mångårige finanschefen Ulf Grunander ersattes 2015 av Pernille Fabricius, som blev kortvarig liksom efterträdaren Reinhard Mayer som nu ersätts av Lars Sandström.

Det största negativa utropstecknet var inte avsättningen, det svaga kassaflödet eller att det justerade rörelseresultatet var 5 procent sämre än väntat – utan den usla orderingången som minskar 3,8 procent organiskt.

Trots att orderingången är ner 1,6 procent under första halvåret och den organiska försäljningsutvecklingen är oförändrad räknar Mattias Perjos fortsatt med en försiktig organisk försäljningstillväxt för helåret.

Tyck till