ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Richard Bråse: Hög tid att sälja pressat Avanza

Prispressad aktiehandel har varit nätmäklarens paradgren i snart två decennier, men nu utmanas bolaget på sin egen hemmaplan. Tuffare konkurrens i kombination med högvärderade och cykliskt uppdrivna vinster talar för fortsatt press på aktien.

 

Avanza passerade i dagarna 600.000 kunder efter att nätmäklaren lockat in 30 000 nya användare sedan årsskiftet. Det betyder att den starka trenden håller i sig där Avanza de senaste två åren i snitt fått 100.000 nya kunder årligen.

Rekryteringen av Johan Prom som vd är intressant och han känner uppenbarligen att bolaget har mer att hämta. I bokslutsrapporten höjde banken ribban. Från att ha siktat på att ta 7 procent av nettoinflödet på svenska sparmarknaden är ambitionen nu att nå över 9 procent. Samtidigt siktar nätmäklaren på 1 miljon kunder till 2020.

Det som gör tillväxten än mer aptitlig ur ett investerarperspektiv är att den inte kräver något vidare kapital, vilket betyder att vinsterna som genereras är högkvalitativa och utdelningsbara.

Det som gör Avanza mindre aptitligt är att vinsttillväxten närmsta åren riskerar att utebli. Till skillnad från traditionella banker lever Avanza inte på räntenetto utan på provisionsintäkter. Medan mer än hälften av intäkterna kommer från courtage kommer bara 12 procent från räntenettot. Verksamheten är kort sagt relativt enbent och intäkterna flyktiga och i hög grad beroende av börsklimatet.

Efter Di:s avslöjade om att Nordea tar upp kampen med nätmäklarna och chocksänker courtaget har Avanzas aktie backat med 9 procent.

Sedan 2011 har intäkten per affär halverats. De senaste åren – då bland annat lågprisaktören Degiro tillkommit på svenska marknaden – har trenden intensifierats. Från att årligen tappa 6 procent, har intäkten per affär minskat med 20 respektive 25 procent under 2015 och 2016.

Det pånyttfödda privatspararintresset för aktier har fått Aktietorget att blomma och antalet affärer att explodera hos Avanza, vilket slätar över courtagepressen.

När långsiktiga värderingsmultiplar som Shiller p/e för S&P500 är på nivåer som bara noterats inför it-kraschen och inför börskraschen 1929 är det lätt att bli höjdrädd. En grundkurs för nytillkomna i vad börsfall innebär är därför på sin plats. Det är inte så att halverad aktiekurs innebär att pengarna försvinner någon annanstans. De går helt enkelt upp i rök.

På fem år har sparkapitalet hos Avanza ökat med 157 miljarder kronor, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig ökning på 26 procent. Drygt hälften kommer från nettoinsättningar.

Intäkterna korrelerar med kundernas sparkapital, vilket kan bli kännbart även i negativ bemärkelse. När sparkapitalet 2011 föll med 10 procent, slog det hårt mot vinsten som nästan halverades under 2012. Faktum är att vinsten per aktie i stort sett var kvar på samma nivå 2014 som under 2007, när den förra börscykeln toppade ur.

Nätmäklaren surfar för närvarande på ett exceptionellt börsintresse. 2015 blev ett nytt rekordår, men trots de goda förutsättningarna föll vinsten per aktie med 5 procent under förra året. Konsensus tror inte att vinsten når tillbaka till 2015 års nivå i år heller och bolaget handlas till p/e 25 på årets förväntade vinst.

Avanzas ägare kommer att åka på en dubbelsmäll när börstrenden väl reverserar. Fallande vinster kombineras i Avanzas fall med fallande värderingsmultiplar, precis som de cykliskt uppskruvade vinster i dag handlas med hög multipel. Bolaget har flaggat för att öka kostnaderna med 15–20 procent i år, vilket i kombination med tuffare priskonkurrens och risk för svagare börs blir en giftig mix.

Med det sagt har Avanzas färska vd börjat ta intressanta steg, främst med investeringen i nystartade bolåneföretaget Stabelo. Kan Avanza bidra med samma prispress och transparens på lånemarknaden som på aktiehandeln, är det kanske gammelbanken som ska bli nervös över vad Avanza kan uträtta och inte tvärtom. På den punkten är det upp till bevis och det kommer helt klart att ta tid.

Intjäningen kommer återigen visa sin bräcklighet när senaste årets uppdämda politiska risker börjar realiseras och kyler ned börsen, samtidigt som Nordens största bank ger sig in i courtagetkriget.

Aktien har backat med 4 procent sedan årsskiftet. Det är bara början. Sälj Avanza.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/11233onPqZgp/

Tyck till