ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Richard Bråse: Fingerprint har hoppat på fel häst

När Apple köpte fingersensorbolaget Authentec i juli 2012 för motsvarande 2,8 miljarder kronor gick det att köpa aktier i Fingerprint Cards för 69 öre stycket, justerat för aktiesplit.
Det är över fem år sedan. För investerarna som såg möjligheten är det över 4.500 procent sedan.

Ett drygt år efter förvärvet lanserades Iphone 5s, som den första telefonen bestyckad med den förvärvade fingersensorteknologin. Det banade väg för Fingerprint Cards, som tog ledande ställning på marknaden när teknologin blev allmängods inom mobilindustrin.

Apples mobilpresentation på tisdagskvällen var en fadd tillställning, som inbjöd till gäspningar. Utan den karaktäristiska logotypen hade det kunnat vara vilken asiatisk tillverkare som helst som djuplodande pratat om färgskalan telefonerna lanseras med, skärmens storlek eller kamerans prestanda.

Snabbrörlig konsumenttillvänd teknologi brottas producenter förr eller senare med kommodifieringens förbannelse. Det är svårt att sticka ut med kamerafunktioner eller nyanser av svart. För personer äldre än 30 år blev tillställningen näst intill obegriplig när bolaget demonstrerade ny funktionalitet kring så kallade emojis - ett slags piktogram, eller symbolmeddelanden, som vuxit i popularitet senaste åren. Det var först med presentationen av ansiktsigenkänningen i Iphone X - vilket för övrigt uttalas Iphone 10 - som tillställningen tog fart och blev intressant.

För ett halvår sedan var den allmänna uppfattningen att nästa steg i den biometriska evolutionen skulle gå från pekfinger och tumme till ögats regnbågshinna. Nu framstår det som en tittfint från Apples, när bolaget med den industriella ledartröjan visat att ansiktsigenkänning är framtidens teknologi.

Underförstått förklarades fingersensorer vara historia, men det är antagligen att gå händelserna i förväg. Rimligen bör det fortsatt finnas tillämpningsområden för säkerhets- och verifieringslösningar baserat på fingeravtryck. En påkostad telefon som Iphone 10, med en prislapp på motsvarande 8 000 kronor, borde rimligen kunna innehålla multimodala lösningar med avläsning av både fingeravtryck och ansikte.


Problemet för Fingerprint Cards är inte att fingeravtryckssensorer blivit förlegade över en natt. Det är att bolaget hoppat på fel häst när man satsat allt på den favorittippade irisigenkänningen - i alla fall om Apple fortsätter att vara agendasättare i mobilbranschen. Det betyder inte att loppet för irisigenkänning är kört.

Fingerprint Cards spenderade tidigare i år miljardbelopp på att förvärva irisigenkänningsbolaget Delta ID i förhoppning om att det var nästa steg. Bolaget tog upp lån på en halv miljard kronor för att finansiera köpet. Ett eventuellt nytt storförvärv skulle kräva att man går utanför kreditmarknaden i jakt på extern finansiering.

Göteborgsbolaget är ett av fåtal fingersensortillverkare som har möjlighet att växla ut att bli ett biometribolag med relevans även framöver. Det skulle vara ett offensivt drag av Fingerprint Cards att i det här läget göra en företrädesemission av preferensaktier. Dels skulle det skapa förutsättningar att fortsätta bygga ett biometribolag att räkna med genom fortsatta tilläggsförvärv. Dels skulle det mätta de munnar som ropar efter utdelning.

Tyck till