ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Regeringen: Ingen ska jobba under minimilön

  • Arbetsmarknadsminister Ylva Johanssn Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen vill ge facket rätt att kräva kollektivavtal för utstationerad arbetskraft från andra EU-länder. Förslaget påverkar framför allt byggbranschen och ska gälla från den 1 juni i år.

”Då får vi en helt ny och bättre fungerande ordning”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Regeringens förslag innehåller en rad förändring som påverkar framför allt byggsektorn.

Den viktigaste är att facken alltid ska kunna kräva svenska kollektivavtal för utstationerad arbetskraft.

”Ingen ska jobba under minimilön i Sverige. Det är ett regelverk i EU som gäller, men som vi i dag faktiskt inte lever upp till i praktiken, eftersom lex Laval begränsar fackens möjligheter att säkerställa detta”, säger Ylva Johansson.

Om företagen vägrar teckna kollektivavtal ska facken ha möjlighet att sätta in stridsåtgärder, enligt regeringens förslag.

”Man kan varsla och man kan ytterst ta till blockad eller andra stridsåtgärder”, säger Ylva Johansson.

Vad blir effekterna av förslaget?
”Att vi får stopp på företag som betalar långt under minimilöner, som betalar en spottstyver för människor som är här och arbetar till undermåliga villkor”, säger hon.

Byggbranschen har i dag brist på arbetskraft, samtidigt som behovet av nya bostäder är fortsatt stort. Liberalerna är kritiska till regeringens förslag och beskriver det som ett ”dråpslag för bostadsbyggandet”.

”I ett läge när Sverige har stor bostadsbrist väljer regeringen att begränsa för utländsk arbetskraft. Det kommer att öka bostadsbristen och göra det dyrare för skattebetalarna”, säger Mats Persson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Förslaget välkomnas dock av Peabs vd Jesper Göransson, som anser att det behöver bli mer ordning och reda inom byggsektorn.

”För Peab är det viktigt att vi har spelregler i branschen som är tydliga och som gäller alla. Utifrån det perspektivet så välkomnar jag regeringens förslag”, säger han.

Jesper Göransson håller inte med kritikerna som hävdar att de skärpta kraven på kollektivavtal skulle öka bristen på arbetskraft.

”Jag delar inte den uppfattningen, utan tror att det här snarare kanske kan öka tillgången till utländsk arbetskraft”, säger han.

Hur då?
”Det finns väl inget som säger att det skulle vara felaktigt för individer från andra länder att komma hit och jobba på svenska villor”, säger han.

Inte heller Ylva Johansson tror att de nya reglerna kommer att skrämma bort utländska företag och arbetskraft från andra länder.

”Det tror jag inte alls på, därför att alla företag vet att det som gäller när man utstationerar är att man ska betala minimilön enligt det landets kollektivavtal.”

Tyck till