ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Rapport: Sverige har världens högsta marginalskatt

  • Foto: Pontus Lundahl/TT

Höginkomsttagare i Sverige betalar högst skatt i världen på sina ökade inkomster, enligt en kommande rapport som Di tagit del av. Hela 75 procent av den sista hundralappen hamnar hos staten.

Sedan början av fjolåret har Sverige världens högsta marginalskatt – det vill säga den skatt man betalar på den sista intjänade hundralappen. Men i sin kommande rapport har tankesmedjan Timbro även undersökt övriga delar som påverkar hur mycket det lönar sig att arbeta.

”Oftast tittar man bara på inkomstskatten, men det ger inte hela bilden. Man måste även titta på arbetsgivaravgifter och skatter på konsumtion”, säger medförfattaren Jacob Lundberg, tillträdande chefekonom på tankesmedjan Timbro.

Tillsammans kallar man beskattningen för effektiv marginalskatt, och har i rapporten jämfört denna i 31 utvecklade länder.

”Det visar sig att Sverige toppar även den listan. Många länder har väldigt låga eller inga arbetsgivaravgifter för höga inkomster, men Sverige har samma över hela linjen. Det blir som en dold skatt som många inte tänker på”, säger Jacob Lundberg.

De omkring 300.000 svenskar som tjänar 54.000-125.000 kronor i månaden förlorar mest i världen på att jobba extra. Den effektiva marginalskatten i de undersökta länderna ligger i snitt på 58 procent. I Sverige handlar det om 75 procent av arbetsgivarens kostnad för löneökningen.

”Höga effektiva marginalskatter gör det mindre lönsamt att arbeta vitt och mer lönsamt att ägna sig åt hemarbete, semester, svartjobb eller skatteplanering. Det motverkar att man specialiserar sig på det man är bra på, vilket är grunden för en välfungerande ekonomi”, säger Jacob Lundberg.

Han konstaterar samtidigt att Sverige kan närma sig övriga länder i studien genom att avskaffa den statliga inkomstskatten och jobbskatteavdragets utfasning. Enligt chefekonomens beräkningar skulle Sverige då landa på snittnivån 58 procent.

”Man kan tro att det skulle vara ett väldigt radikalt förslag, men det skulle göra Sverige till ett genomsnittligt land.”

Jacob Lundberg betonar även att det, enligt hans beräkningar, skulle vara en självfinansierande reform till följd av dynamiska effekter.

”Det skulle sporra människor att arbeta mer, och då skulle skatteintäkterna öka.”

Tyck till