ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Rådgivaren: Här är bästa svenska teknikfonderna

  • Linda Jägerstad, investeringsstrateg på Söderberg & Partners. Foto: TT; Pressbild

Tekniksektorn har varit glödhet de senaste åren och med tanke på amerikanska Snaps färska börsnotering ser intresset inte ut att ha svalnat. Rådgivaren Söderberg & Partners har i en färsk marknadsanalys dykt ner i sektorn och valt ut fyra fondfavoriter för den långsiktige investeraren.

I en färsk analys har Söderberg & Partners tagit sig en titt på tekniksektorn och några av de rådande trenderna som till exempel självskörande bilar, fintech, cybersäkerhet och artificiell intelligens.

”Av de trender vi har tittat på är det framförallt AR/VR och röststyrning som vi tycker sticker ut som de längst gångna teknikerna och de mest intressanta med potential inom väldigt många olika branscher. De är praktiskt applicerbara inom allt från hälsovård till spelbranschen och industrin”, säger Linda Jägerstad, investeringsstrateg på Söderberg & Partners.

Intresset för teknikbolag har varit stort de senaste åren och för två veckor sedan gjorde amerikanska Snap, som står bakom meddelandetjänsten Snapchat, en hypad börsentré med stora framtidsförväntningar i värderingen.

”Det har varit en period där tekniksektorn gått väldigt bra och det kommer sannolikt inte kunna fortsätta i samma takt. Sen beror det självfallet på hur långsiktig man är och för långsiktiga investerare tycker vi tekniksektorn är intressant”, säger Linda Jägerstad.

Har vi en teknikbubbla?

”Både ja och nej. Sektorn är superhet och intresset för både små och stora bolag är väldigt stort. Värderingarna i sektorn är höga, men i relation till börsen är premievärderingen inte högre än på börsen i stort. Ett tydligt bubbeltecken är att en sektor har ökat mycket i värde jämfört med andra sektorer och även om IT-sektorn vuxit en del ur det relativa perspektivet har många andra sektorer också drivit den goda börsutvecklingen”, säger Linda Jägerstad.

”Så där sticker det inte ut anmärkningsvärt mycket och i synnerhet inte som det gjorde innan IT-kraschen. Sen ska man komma ihåg att intresset också är väldigt stort för bolag utanför börsen och där kan värderingarna ifrågasättas”, fortsätter hon.

Enligt Söderberg & Partners handlas tekniksektorn med omkring 20 procents premie jämfört med det historiska genomsnittet. Rådgivaren anser dock att sektorn kan vara en intressant krydda för den långsiktige investeraren med en diversifierad portfölj och har plockat ut fyra favoritfonder: Öhman Global Growth, Swedbank Robur Ny Teknik,Lannebo Vision och Fidelity Global Technology.  

”Det finns en del teknikfonder på den svenska marknaden och det här är de som tack vare sin goda riskjusterade avkastning relativt andra fonder i kategorin rankas högst och har ett grönt betyg i vår fondanalys. Vi tycker att de på olika sätt har en intressant exponering mot olika teknikbolag och att det är ett bra sätt att få lite bredare exponering och riskspridning i en potentiell teknikinvestering”, säger Linda Jägerstad.

Tyck till