ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Proffset: Så investerar framgångsrika kvinnor

  • Barbara Stewart. Foto: Claes-Göran Flinck

Glöm myten om att kvinnor undviker risktagande.

Framgångsrika kvinnor vill bli finansiellt självständiga och är både strukturerade och sofistikerade med sin privatekonomi, enligt forskaren och investeringsproffset Barbara Stewart.

Barbara Stewart har 25 års erfarenhet som kapitalförvaltare i Kanada. Parallellt med sitt yrkesarbete har hon forskat om kvinnors investerande och företagande.

”En tråkig myt är att kvinnor inte tar risk. Möjligen är de mer noggranna i sin riskanalys”, säger Barbara Stewart under ett besök i Stockholm, arrangerat av Danske Bank.

I hennes senaste rapport ”Rich Thinking”, intervjuas ett 50-tal framgångsrika affärskvinnor i olika världsdelar om hur de tänker när det gäller egna investeringar.

”Temat i min forskning under sju år är att kvinnor vill bli, och måste bli, finansiellt självständiga. Då är egna investeringar och den privata ekonomin nyckelfaktorer”, säger Barbara Stewart.

I den nya rapporten ser hon tre huvudsakliga inställningar. En grupp kvinnor är extremt strukturerade och metodiska.

”De sätter upp målsättningar som hjälper dem att nå sina drömmar. Det kan vara att investera regelbundet och dela upp sparandet i kort- och långsiktigt. Många sätter också upp gränser för egen privat konsumtion”, säger Barbara Stewart.

Egna databaser och excelark liksom finansiella plattformar på Internet används flitigt.

I rapporten berättar Joanne DeLaurentiis, styrelseledamot i Toronto Transit Commission, att hon investerar regelbundet utan tanke på om börsen är högt eller lågt värderad samt att fastigheter står för en betydande del av hennes portfölj.

Sandra Odendahl, ordförande för The Atmospheric Fund i Kanada, intervjuas om att hon och maken under 19 års äktenskap haft en delad ekonomi där var och en har konton för investeringar, lön och utgifter.

En annan grupp kvinnor beskrivs av Barbara Stewart som strategiska och sofistikerade när det gäller investeringar.

”Bara genom att förstå affärsmodellen fullt ut går det att vara en framgångsrik investerare i onoterade bolag”, säger hon.

Många kvinnor är också strategiska när det gäller egna utgifter. Konsumtion och resande bör på något sätt främja den egna karriären.

Ariane Bucaille, partner vid Deloitte Frankrike, berättar i rapporten att hon bara investerar i onoterade bolag som hon känner väl. Samtidigt är hon inte rädd för att få en stor hävstång som möjligt genom hård belåning.

Barbara Stewart ser också att många kvinnor gärna investerar i verksamheter som kan göra nytta.

”Kvinnor är också mer öppna för att dela med sig av sina idéer. Det underlättas i dag inte minst genom ny teknik och forum på Internet”, säger hon.

Tyck till