ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Prime Livings storägare ger sig själva extra stor utdelning

  • Foto: Colourbox

First North-bolaget Prime Living delar i ett unikt upplägg ut 305.000 kronor per aktie till huvudägarna. Samtidigt får övriga aktieägare nöja sig med antingen 8,50 kronor eller ingenting.

På tisdagen höll fastighetsbolaget Prime Living årsstämma och beslutade då om att dela ut totalt 41,5 Mkr till aktieägarna för 2016.

Men fördelningen av pengarna är minst sagt ojämn. De dryga 1.000 aktieägare som köpt fastighetsutvecklarens vanliga stamaktie får inte en enda krona.

Mer får de som äger Prime Livings noterade preferensaktie B. Där blir utdelningen 8,50 kronor per aktie, totalt drygt 11 Mkr, som kommer portioneras ut kvartalsvis med sista utbetalning i april 2018.

Riktigt lyckligt lottade är den lilla exklusiva skara som äger C-aktien. De får 305.000 kronor per aktie redan nästa vecka och delar på totalt 30,5 miljoner kronor.

”Våra jurister har i princip aldrig hört talas om något liknande. Det är väldigt ovanligt med denna typ av aktie i noterad miljö”, säger Claes Folkmar, chef för bolagsbevakning på Aktiespararna.

Inför noteringen 2015 emitterade Prime Living totalt 100 guldkantade C-aktier till bolagets huvudägare som betalade 38 kronor per C-aktie, sammanlagt hela 3.800 kronor.

Enligt bolagsordningen ger C-aktierna rätt till 30,5 miljoner i utdelning, när det taket är uppnått blir det inte mer i utdelning och aktierna blir värdelösa.

”Det är svårt att kritisera upplägget, bolaget har varit mycket tydligt i kommunikationen med marknaden. Den som investerat och läst prospekten kan ju inte bli förvånad”, säger Claes Folkmar på Aktiespararna.

Nu tyckte bolagsstämman alltså att det var dags att betala ägarna av C-aktier. Beslutet var nog enkelt att fatta, C-aktieägarna kontrollerar över 35 procent av rösterna i Prime Living.

Huvuddelen, 80 aktier, ägs av Prime Livings grundare Jan Severa och Ola Wengberg. De plockar ut 24,4 Mkr i utdelning för C-aktierna som de betalat 3.040 kronor för. En avkastning på nätta 762.000 procent.

Samma månad som de får sina miljoner lämnar Jan Severa uppdraget som Prime Livings vd och Ola Wengberg slutar som finanschef. De övergår till att bli arbetande styrelseordförande och arbetande styrelseledamot.

Den tredje grundaren Kenneth Liberg får 4,3 Mkr för sina 14 aktier. De övriga fyra C-aktieägarna får dela på 1,8 Mkr.

Di har sökt Jan Severa och Ola Wengberg som inte vill svara på frågor. Dåvarande ordförande Jan-Erik Karström har ingen kommentar till upplägget med C-aktier.

Tyck till