ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Oxfams expert: Skatteflörtar lockar till fiffel

  • Esmé Berkhout, skatteexpert på Oxfam.

När länder vill locka till sig bolag genom attraktiva skattesatser göder de marken för skattefusk. 
”Det är skadligt för tillväxten samtidigt som det fjättrar folk i fattigdom”, säger Esmé Berkhout, skatteexpert på hjälporganisationen Oxfam.

Det pågår en kapplöpning mot skattebotten mellan världens länder.

Ett av de enklaste sätten för tillväxthungriga politiker att locka till sig företag är att sänka skattesatsen för bolag.

Sverige hade fram till 1989 en bolagsskatt på 52 procent. Den har i steg sänkts till dagens 22 procent.

Sedan millennieskiftet har bolagsskatterna inom EU sjunkit med 10,7 procentenheter.

Men de ständiga sänkningarna är att skjuta sig i foten, hävdar hjälporganisationen Oxfam, som för en enveten kamp mot ekonomiska orättvisor.

Vad är det som är så farligt med skattesmitande?

”Rika individer och stora bolag kan hitta vägar att undgå skatt som vanliga medborgare och mindre eller mellanstora företag sällan eller aldrig har tillgång till. Vi ser den här orättvisan i skattesystemet som en orsak till den ökande extrema ojämlikheten i världen. Det här orsakar instabilitet. Det är skadligt för tillväxten samtidigt som det fjättrar folk i fattigdom”, säger Esmé Berkhout.

Oxfams poäng är att skatteflörtande inte bara är oschyst, det skapar också en grogrund för skattefusk.

När Google betalar noll skatt genom att slussa alla sina intäkter till Irland eroderas det allmänna rättsmedvetandet, och det sätter press på andra länder att erbjuda ännu lägre skatt eller möjligheter att ducka skatt eller insyn.

Dessutom flyttas ansvaret för att finansiera välfärden över från företag till enskilda.

”Det vidtas åtgärder för att öka informationsutbytet och publicera register över verkliga huvudmän, så vi ser att regeringar agerar för att komma åt skatteflykt. Men vi ser inte många åtgärder för att motverka skattekonkurrensen mellan länder, vilket skapar nya rötter för såväl individer som företag att undandra sig beskattning”, säger Esmé Berkhout.

Enligt Oxfam försöker många regeringar sitta på två stolar samtidigt.

”Jag noterar att de två positionerna tyvärr går i tandem. Ibland när jag pratar med företrädare för länder som har rykte om sig som skatteparadis för bolag, säger de att de inte vill ha ett race mot botten. Många regeringar oroar sig att det vältrar över skattebördan på arbete och medborgare i allmänhet. Samtidigt säger de att vi lever i en värld där länder konkurrerar och att man måste spela med i spelet.”

Tyck till