ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Olof Lundh: Ekonomin tuff motståndare

  • SJÄLVMÅL? Brynäs, här representerat av backen Simon Bertilsson och målvakten Felix Sandström, har fått se det egna kapitalet minska från 26 miljoner kronor till 5 Mkr på tre år. Det visar konsultbolaget EY:s genomgång av SHL-klubbarnas ekonomi som DN har skrivit om. Foto: TT/Di

Fan ska vara teaterdirektör är en välanvänd och en aning moderniserad replik ur farsen ”Ett resande teatersällskap” som skrevs av August Blanche i mitten av 1800-talet. Det var inte lätt att driva ambulerande teater då, och det är säkert inte lätt i dag heller.

Det går även att föra rakt över till den svenska idrottsvardagen. Fan ska vara klubbdirektör i Sverige 2017.

Bara den senaste veckan har vi i Dagens Nyheter kunnat läsa Ernst & Youngs rapport om hur klubbarna i Svenska hockeyligan sliter med ekonomin och där hälften av klubbarna förlorar pengar och stigande löner tar mer än vad som kommer in i ökande intäkter.

På Fotbollskanalen visade VSK Swishs genomgång av ekonomin i Superettan den senaste säsongen att tio av 16 klubbar har haft ärenden hos Kronofogden och att flera finns kvar där med skulder. Oavsett idrott kan vi lätt hitta exempel på hur svårt det är att bedriva elitidrott och ha en ekonomi i balans.

Ända sedan jag började som sportjournalist för 20 år sedan har det hetat att elitidrotten är en del av en framväxande underhållningsindustri, och att verksamheten kommer att professionaliseras och blir mer företagslik. Vi kan konstatera att det inte har hänt ännu annat än i ett fåtal klubbar, att den stora delen av svensk idrott balanserar mellan folkrörelse och kommersialism och att det inte är lätt att stå rakt. En större allsvensk fotbollsklubb omsätter mindre pengar än min lokala Icahandlare.

I veckan var jag på ett seminarium som Deloitte anordnade om skatt inom idrottsverksamhet. En lärorik halvdag men samtidigt en brutal påminnelse om hur tufft och utmanade det är att driva idrottsföreningar i Sverige och vilka kunskaper man måste ha. Då ska man tänka på att de flesta föreningar knappast har råd att anlita vare sig Deloitte, Ernst & Young eller andra experter på området.

Andreas Persson på Deloitte, som kunde sitt skatteområde utan och innan, var själv ärlig och sa att momsfrågorna som hans kolleger hade koll på inte var lätta att förstå för honom. Bara redogörelserna för vilka momssatser som gäller, och i vilka lägen, när det handlar om att några sponsorer vill ha mat i sin lounge eller vid uthyrning av en konstgräsplan till en annan förening var minst sagt utmanande. Eller när man från Deloittes håll redogjorde för spelarkontrakt och skatteeffekter och poängterade att man med en ”sign-off-bonus” – när kontraktet upphör – kunde få spelare att förlänga sina kontrakt om bonusen var kopplad till köpesumman för spelaren.

Då påpekade Alf Johansson från Djurgården fotboll att Fifas regelverk gällande förbud mot tredjepartsägande kan innebära att man inte kan skriva in en procentsats där, men Alf Johansson var osäker på exakt vad som gällde.

Skatteregler är uppenbarligen en sak, lägg sedan till idrottens egna regelverk och sedan de internationella utbytena och allt som följer med dem i form av andra skatter och system.

Ta bara att en svensk ideell förening betalar moms på ett spelarköp från utlandet, men inte på ett spelarköp från en klubb i Sverige. Inte sällan ska det dessutom gå snabbt när man värvar en förstärkning och då gäller det att veta om man kan använda expertskatt eller artistskatt på spelarens inkomster och förmåner och där det ena kan ersätta det andra men inte tvärtom.

De flesta svenska föreningar bygger på ideell verksamhet och i grunden är man begränsat skattskyldig, men så fort man lägger sig till med verksamheter för att skaffa intäkter riskerar man att bli skattskyldig. Är en kiosk okej? Bingo? Rockfestival? Och hur är det när man säljer tv-rättigheter?

Tyvärr har idrotten ofta hamnat vid sidan för politikerna om det inte finns populistiska poänger att hämta hem från en hedersläktare eller när någon vunnit en medalj. Kanske blir det ändring framöver? Regeringen har lagt fram ett förslag på lagändringar för att förtydliga skattskyldigheten för ideella föreningar, och om det går igenom börjar det gälla 1 januari 2018.

Även om svensk idrott har långt kvar till att bli en del av underhållningsindustrin är det ett riktigt steg man tar.

 

LUNDHS SPANINGAR …

USA:s världsmästare går match för mer rättvis lön
Under 2016 stämde USA:s damlandslag, som vann VM 2015, det amerikanska fotbollsförbundet. Skälet var att herrlandslaget hade mer betalt trots att damerna drog in nästan 200 Mkr mer till förbundet. Nu väntar förhandlingar och damerna har anlitat en välkänd advokatbyrå.

En gnutta tröjreklam är en revolution i USA
I USA:s proffsidrotter existerar inte reklamtryck på kläderna. Men i höst får basketligan NBA:s lag sälja en yta på bröstet om max 16 kvadratcentimeter. De avtal som gjorts upp är värda 40–80 Mkr per år.

Deadline för bud på allsvensk tv
Under fredagen ska de parter som vill köpa de audiovisuella medierättigheterna för Allsvenskan och Superettan från 2020 och framåt lämna in sina bud. Försäljningen sköts av den norske agenten Rune

… och vad betyder Strömmes avgång?
C More har tv-rättigheterna för Allsvenskan i tre år till, men utmanas i den nya budgivningen av Kanal 5 och Discovery. Discovery skakas dock av att chefen för Norge och Sverige, Harald Strömme, nyligen fick sluta.

Tyck till