ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Nya skatteparadis träder fram

  • Foto: Richard Semik

Det går inte längre att gömma pengar på öarna i Karibien, Engelska kanalen eller Medelhavet. Men fifflarna hittar nya vägar. 
”Det är nya skatteparadis som har uppstått”, säger Margareta Nyström på Skatteverket

I november 2015 skrev Förenade Arabemiraten efter många års kamp på avtalet om informationsutbyte med Sverige. Därmed stängdes väl porten till det sista skatteparadiset?

”Nej”, suckar Margareta Nyström, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Även om det har undertecknats så måste det följas.

”Det är det vi arbetar med i dagsläget, att verkligen se till att man följer upp det man skrivit på”, säger Katrina Björk, ansvarig för utlandstransaktioner på Skatteverket.

Attackerna den 11 september 2001 blev en vändpunkt. I princip samtliga världens länder har förbundit sig till ett fyrpunktsprogram mot pengagömmor som i förlängningen kan finansiera terror.

För att få grönt ljus av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD krävs informationsutbytesavtal med omvärlden.

Här har till exempel Schweiz motvilligt släpats till korset, och den absoluta banksekretess som tidigare utmärkte alplandet samt vissa karibiska stater har luckrats upp.

Världens länder måste nu föra register över verkliga huvudmän, samt begära bokföring också av bolag utan verksamhet i landet.

De två senare kraven siktar specifikt in sig på skal- och brevlådeföretag.

Efter jätteläckan från advokatfirman Mossack Fonseca 2015 har Panama rättat in sig i ledet. OECD svartlistar fortfarande landet, som dock sannolikt godkänns vid nästa översyn.

”Vi har faktiskt haft ett möte med Panama. Vi kommer att ha tillgång till information”, säger Margareta Nyström.

I nuläget är det bara Guatemala, Mikronesien samt Trinidad och Tobago som inte gjort något för att leva upp till sina åtaganden.

Öppnade bolagsregister kan ändå vara tomma på i princip allt utom namn.

”Det räcker inte med att ha ett informationsutbytesavtal, vi behöver också få handlingar som visar verklig ägare och finansiell information. Det får vi också numera”, säger Margareta Nyström.

Annika Bränström var fram till nyligen generaldirektör för Bolagsverket och hon drev under många år på för internationellt harmoniserade, pålitliga register.

”Kvaliteten på den information som finns i våra register skulle behöva bli högre”, säger Annika Bränström, i dag ordförande för forumet för europeiska bolagsverk.

I många fall är det i praktiken riskfritt att blåljuga.

”Vissa länder tillhandahåller ett register där man i god tro bara lägger in uppgifter utan att göra särskilt mycket kontroller”, säger Annika Bränström.

De som tidigare gömde sig bakom sekretess trasslar till spåren allt mer för att undgå upptäckt.

”Det är lättare att få uppgifter, men uppläggen har blivit betydligt mer avancerade”, säger Katrina Björk.

Och pengarna flyttar förstås i takt med lagstiftningen.

”Man byter länder allt- eftersom avtalen kliver fram”, säger Katrina Björk.

Allt oftare är gömställen inte lilleputtstater, utan i stället ”fickor” i stora länder med generellt gott rykte.

”Tyvärr skulle jag vilja säga att det är nya skatteparadis som uppstått. De är inte de klassiska öarna, de har nu så stora krav på sig att bättra sig. Nu är det mer geografiska områden i länder där man har förmånliga regler”, säger Margareta Nyström.

Ett exempel är Labuan i Malaysia. Ön, som är något större än Färingsö i Mälaren, är en specialskattezon fem mil norr om Brunei.

Sedan 2000 har Labuans finanssektor vuxit explosionsartat, tack vare en kombination av nollskatt för utlandsbolag, minimala krav på bolagsuppgifter och en öppen famn för alla former av stiftelser.

Överraskande nog stärker även flera delstater i USA sin profil som skatteparadis. Hårda lagar för att skydda integriteten och låga bolagsskattenivåer gör att många amerikanska skattesmitare stannar i landet.

Flest fingrar pekas mot Delaware, strax söder om New York.

USA leder kampen mot terrorism – samtidigt var det i Delaware som Viktor Bout, den ukrainske vapensmugglaren som stod förlaga för filmen ”Lord of War” med Nicolas Cage, kontrollerade två bolag.

Delstaterna Wyoming och Nevada rödflaggas även de av flera institutioner, och precis som Delaware anklagas de för illojal skattekonkurrens av andra delstater.

Talande är att relativt få amerikanska namn dök upp bland de elva miljoner läckta Panamadokumenten.

Panamaläckan illustrerar även att det blir allt svårare att undgå upptäckt. Flödet av information avtäcker slöja efter slöja kring stinna konton med oskattade pengar.

”Om någon hade sagt till mig i början av 2000-talet att vi skulle få de här uppgifterna hade jag aldrig trott på det – aldrig”, säger Katrina Björk.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/11825DZrRHuX/

Tyck till