ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Nya SD-hot mot alliansen

  • Oscar Sjöstedt Foto: Jack Mikrut

Om alliansen bli större än det rödgröna blocket nästa år kommer Anna Kinberg Batra förmodligen behöva SD:s stöd för att bilda regering. Nu ställer SD-toppen Oscar Sjöstedt ett ultimatum för att rösta fram Moderatledaren som statsminister.

Om alliansen blir större än de rödgröna i valet nästa år vill de fyra borgerliga partierna bilda en alliansregering och styra Sverige i minoritet – precis som Fredrik Reinfeldt gjorde under sin sista mandatperiod.

Förhoppningen är att de med Sverigedemokraternas hjälp först ska rösta bort Stefan Löfven som statsminister för att sedan själva bilda en regering genom att SD antingen stödjer Anna Kinberg Batra som ny statsminister alternativt lägger ned sina röster. Detta utan att SD får inflytande.

Men den planen kommer att spricka, menar Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt, som nu förtydligar partiets linje i regeringsfrågan.

”Alla pratar nästan bara om budgetvoteringarna, men det kommer en statsministervotering först och den är helt central”, säger han.

”Man kan inte få igenom sin statsministerkandidat utan att prata med oss.”

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Oscar Sjöstedt är en av de just nu mest betydelsefulla politikerna i landet, som till stor del definierar var tyngdpunkten i svensk politik ska ligga.

Han har lagt om SD:s ekonomiska politik, och fått partiet att gå från en linje i den laddade vinstfrågan som påminde om Vänsterpartiets till samma position som Moderaterna – vilket helt omkullkastat regeringens möjligheter att driva igenom en vinstbegränsning.

Och det var många i det politiska Sverige som satte kaffet i vrångstrupen när Oscar Sjöstedt på Di Debatt nyligen meddelade att SD är redo att ställa sig bakom i princip hela alliansens ekonomiska politik.

”Debattartikeln var i första hand riktad till borgerliga väljare: det här kan vi göra tillsammans om bara era partiledningar faller till föga och fattar det nya politiska läget som uppstått”, säger han.

Det var också just den debattartikeln den tidigare moderata riksdagsledamoten Patrick Reslow hänvisade till när han motiverade varför han gick över till SD.

Att Oscar Sjöstedt nu lyfter fram statsministeromröstningen som avgörande beror delvis på en farhåga att bli blåsta av alliansen på inflytande. Sådana exempel finns det på lokal nivå, som i exempelvis Gävle där SD fällde det rödgröna styret och har gett alliansen sitt stöd, men utan att få något tillbaka.

Man gör nu bedömningen att det är betydligt lättare att säga nej till Anna Kinberg Batra direkt, om hon försöker bilda en regering som håller SD kvar i kylan, än att gå in och fälla henne genom att rösta på en S-budget.

”Vi kommer inte att ge vårt stöd till någon där vi inte har något inflytande”, säger Oscar Sjöstedt.

Moderaterna har tidigare öppnat för att förhandla med SD och även KD är redo att avsätta regeringen Löfven med stöd av Sverigedemokraterna.

Men inom C och L är motståndet kompakt och centerledaren Annie Lööf har uteslutit en regering som ger SD inflytande.

”Då får hon göra upp med något av vänsterpartierna i så fall för att få egen majoritet i statsministervoteringen. Det är de två valen hon ställs inför”, säger Oscar Sjöstedt.

”Det är omöjligt att bara bedriva låtsasopposition i fyra år och sedan möta väljarna och göra samma sak i fyra år till. Det kommer inte att hålla.”

Oscar Sjöstedt är tydlig med att det är valresultatet som avgör partiets agerande efter valet, men principen om att rösta emot alla statsministerkandidater som vägrar släppa in dem till förhandlingsbordet kommer att vara vägledande.

”Det är en ganska rimlig utgångspunkt. Vi ger inget stöd om vi inte har något inflytande. Vår lojalitet ligger mot våra egna väljare i första hand”, säger Oscar Sjöstedt.

I praktiken omöjliggör SD:s besked, om det nu ligger fast, en alliansregering så länge inte de borgerliga får egen majoritet – vilket förefaller osannolikt.

”Det kanske kan bildas en renodlad moderatregering med vårt understöd”, resonerar Oscar Sjöstedt om möjliga lösningar på hur regeringsbildandet ska lösas.

Valet 2018 kommer sannolikt bara att ändra en sak, tror han, och det är att SD:s redan starka vågmästarroll blir ännu starkare. Partiet har redan vunnit en seger, i och med att både S och M i stor utsträckning anammat SD:s migrationspolitisk. Nu handlar allt om att även bryta partiets isolering.

”Vi försöker vara pragmatiska, konstruktiva och kompromissvilliga”, säger han.

Tyck till