ANNONS:
Till Di.se
3:12-reglerna

Ny skatt slår hårt

  • Foto: TT

Regeringens planerade förändringar av 3:12-reglerna drabbar 167.000 företagare över hela landet, och klart hårdast slår de mot Stockholmsregionen. Det visar nya siffror som Di har tagit del av.

Av finansminister Magdalena Andersson och regeringen kan man få intrycket av att de föreslagna förändringarna av 3:12-reglerna (skatteregler för småföretag) endast syftar till att täppa till avancerad skatteplanering, och att det är ett fåtal näringslivshöjdare som drabbas.

Men den sammanlagda skattehöjningen på 2,7 miljarder kronor slår brett och totalt får 167.600 företagare höjd skatt genom regelskärpningen, som väntas komma i höstbudgeten.

Det är Stockholms Handelskammare som med hjälp av SCB gjort en sammanställning av vilka som påverkas av förslaget och var i landet de bor.

”Det är tydligt att det här är en skatt på entreprenörskap. Regeringens tycks vara upprörd över att det finns ett fåtal fåmansföretagare som utnyttjar systemet, men förslaget som man går vidare med handlar om en bred skattehöjning på alla fåmansföretagare”, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare.

Hårdast drabbas Stockholmsregionen, där hela 51.600 personer får höjd skatt. Det handlar om en skattehöjning för regionens företagare på över 850 miljoner kronor.

Utöver huvudstadsregionen drabbas ytterligare fem län av en skattehöjning på över 100 Mkr. Det är Halland, Jönköping, Västra Götaland, Skåne och Östergötland.

”Vi vet att fyra av fem nya jobb skapas i företag med färre än 50 anställda. Det här förslaget går helt emot regeringens ambition om fler jobb och EU:s lägsta arbetslöshet”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Bakgrunden till den föreslagna förändringen av 3:12-reglerna är den stora skillnaden i skatt mellan inkomst och utdelning. Men regeringen är bara ute efter att höja skatten, inte justera skevheter i skattesystemet, anser Andreas Hatzigeorgiou.

”Problemet med den stora skillnaden beror på att vi har så extremt höga marginalskatter i Sverige, och nu ska regeringen höja marginalskatterna ytterligare”, säger han.
Stockholm drabbas hårdast även om man tar hänsyn till befolkningsskillnader över landet.

Konkurrensutsätt bankerna – hitta marknadens billigaste företagslån (extern tjänst)

Regionen har 22 procent av befolkningen, men står för runt en tredjedel av skattehöjningen.
Moderaternas oppositionsborgarråd i Stockholm Anna König Jerlmyr är kritisk.

”Det här blir ytterlige en skatt som riktas mot Stockholm. Det är uppenbart att Magdalena Andersson ser stockholmarna som någon slags bankomat för att kunna få ihop sin budget”, säger hon.

Anna König Jerlmyr pekar även på andra skatter, som bankskatten och de höjda marginalskatterna för medel- och höginkomsttagare, som exempel på regeringens "Stockholmsfientlighet".

”Det kommer hela tiden nya pålagor för att finansiera regeringens vidlyftiga löften. Den här skattehöjningen går rakt in i Magdalena Anderssons valbudget.”

Även Andreas Hatzigeorgiou är orolig för Stockholmsföretagarna.

”Stockholm är ett nav i Sverige för nyföretagande, men det här dämpar lusten att starta, driva och utveckla företag", säger han.

3:12-förslaget finns med på den lista skattehöjningar som allianspartierna vill stoppa. Det är därför osäkert om regeringen lyckas driva igenom förändringen.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) försvarar dock förslaget.

"Regeringen har på flera punkter justerat förslagen för att säkerställa att det även i fortsättningen finns goda förutsättningar att starta och driva företag i Sverige", säger han.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/11853xootVzT/

Tyck till