ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Nu ska Danske Bank utmana storbankerna på riktigt

  • Stojko Gjurovski på Danske Bank. Foto: Jonas Eng

Utmanaren Danske Bank trappar upp kampen mot storbankerna och startar bolåneinstitut. ”Vi vill fortsätta växa”, säger Stojko Gjurovski, chef för affärsområdet Privat på Danske Bank Sverige.

Finansinspektionen har gett banken tillstånd att starta bolåneinstitut, stod det klart på tisdagen. Därmed etableras Danske Hypotek, som via säkerställda obligationer får tillgång till den svenska kapitalmarknaden.

”När vi nu kan låna upp i svenska kronor istället för på euromarknaden får vi lägre kostnader och därmed kan kunderna på sikt få ännu billigare bolån”, säger Stojko Gjurovski.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Det nya hypoteksbolaget är i linje med Danske Banks ambitioner om att växa på privatkundsidan– något som nya vd:n Berit Behring nyligen redogjorde för i en Di-intervju.

”Vi har en ambition att växa i Sverige och vill få in nya kunder och där är bolåneaffären en viktig del. Då försöker vi hela tiden att vässa vårt erbjudande”, säger Stojko Gjurovski.

Ni har inte lägst snittränta av bankerna idag, innebär det nya tillståndet att ni kan pressa räntan mer?
”Vi har legat i praktiken bäst de senaste två åren sett till rörlig ränta och kommer fortsätta arbeta för att ha attraktiva villkor. Det här kommer långsiktigt att bidra till det.”

Danske Banks marknadsandel har på ett par år ökat från 3,1 procent till 3,7 procent.

”Vår nyutlåning växer mer än marknaden, med en tillväxttakt på cirka 8 procent, så vi tar marknadsandelar”, säger Stojko Gjurovski.

Men något mål för marknadsandelen vill Danske Bank, som ligger efter både SBAB och Länsförsäkringar, inte ge.

”Vi har inget mål, utan vill växa med nöjda kunder.”

Stojko Gjurovski passar på frågan om storbankerna har legat på för höga marknadsandelar för länge och anser inte att konkurrensen är för dålig.

”Konkurrensen är stenhård. Det är bra för kunden.”

Bankens samarbetsavtal med Saco och TCO som nyligen trädde ikraft innebär att Danske Bank kan erbjuda bolånetjänster till deras 2 miljoner medlemmar.

”Det ger oss många nya kunder och gör att vi kan växla upp. Vi erbjuder både rabatt på bolån, rådgivning och ett attraktivt pris på våra vardagstjänster”, säger Stojko Gjurovski.

Den lägsta räntan kunderna kan få inom ramen för de avtalen är 1,32 procent. Det är några punkter ifrån billigaste banken i senaste sammanställningen av bankernas snitträntor från räntetjänsten Boroo. Danske Bank hamnar i den efter både Ålandsbanken och SBAB med en snittränta på 1,47 procent.

Tyck till