ANNONS:
Till Di.se
Di:s guide till bostadsmarknaden

Nu bromsar Swedbank bolånen

Swedbank bromsar vad gäller bolånen – en medveten strategi. ”Vi har inte samma tillväxt som marknaden”, säger vd Birgitte Bonnesen. Hon välkomnar samtidigt att bostadsrättspriserna har backat.

I samband med onsdagens rapport för andra kvartalet gör Swedbank klart att banken har bestämt sig för att vara mer konservativ vad gäller bostadsutlåningen.

”Vi har det. Det är egentligen inget nytt, men det kanske syns mer nu att vi inte har samma tillväxt som marknaden”, säger Birgitte Bonnesen.

Banken ökar volymen inom bolåneaffären, men ligger under marknadstillväxten.

Medan marknaden för svenska bolån växte 7,1 procent i årstakt till och med maj, låg Swedbank under andra kvartalet på 6,1 procent i årstakt.

Vad ligger bakom beslutet att bromsa på bolånen?
”Det är inget annat än att vi hela tiden ser till att våra kunder ska klara en stressad marknad när räntorna börjar gå upp. Men det är inte så att vi är oroade för en bubbla.”

Birgitte Bonnesen poängterar att banken har varit mer konservativ under de senaste kvartalen, och att banken redan för två år sedan införde amorteringskrav på de egna kunderna.

Det banken har adderat på senare tid är diskussioner med kunderna när de går in i nya bostadsrättsföreningar.

”Det är viktigt för oss att prata med våra kunder om vad det innebär om man sätter sig i en ny bostadsrättsförening med negativa kassaflöden. Det är väldigt viktigt om man köper en bostadsrätt att man förstår vad som kommer hända när räntorna går upp, för de kommer göra det någon gång.”

Swedbank är en stor bolånebank - Hur orolig är du för en fastighetskrasch?
”Jag är inte orolig för vår balansräkning. Vi lånar ut på väldigt sunda grunder till våra kunder. Och vi stresstestar på rätt nivåer, så jag känner mig rätt trygg.”

Birgitte Bonnesen välkomnar den senaste statistiken som visar att bostadsrättspriserna i landet har backat.

”Det är sunt. Jag tycker det har rusat alldeles för mycket, så det gör inte något över huvud taget om det dämpas.”

Tyck till