ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Nordea startar priskrig - sänker courtage

Med en ny avgiftsmodell ger sig Nordea in i priskriget om landets aktieinvesterare.
Ett snabbt växande börsintresse hos kunderna ligger bakom storbankens nya strategi.

På måndag går Nordea över från en fast avgift för aktiehandel, 99 kronor i courtage per affär, till en modell där avgiften är 0,06 procent av aktiepostens pris. Det fasta priset för premium-, förmåns- och företagskunder har varit 59 kronor.

För handel med svenska och nordiska aktier blir den lägsta avgiften 1 krona och som mest kostar en affär framöver 99 kronor.

”Vi har varit attraktiva för kunder med lite större aktiedepåer. Nu ändrar vi courtaget så att fler kan få låga avgifter för aktiehandel”, säger Katja Bergqvist, chef för Nordeas sparerbjudande.

Vid ett aktieköp på 10.000 kronor blir avgiften 6 kronor för Nordeas kunder, och vid en affär på 50.000 kronor blir avgiften 30 kronor med den rörliga avgiftsmodellen.

Därmed kommer Nordens största bank ned på de prisnivåer där nätmäklarna priskrigar om aktieinvesterarnas gunst.

”Nu blir vi mycket konkurrenskraftiga mot både nätmäklare och våra storbankskonkurrenter. Det är få exempel där vi inte kommer bäst ut efter den här prisjusteringen”, säger Katja Bergqvist.

Bakgrunden till Nordeas ändrade strategi är bland annat ett växande aktieintresse. Banken har 45.000 aktiva aktiehandelskunder i Sverige, vilket kan jämföras med att 350.000 kunder besöker Nordeas spartjänster ofta. Banken har 4,2 miljoner privatkunder i Sverige.

”Både omsättning och antalet aktiva kunder har ökat stadigt under de senaste åren, omkring 10–20 procent. I år ser vi ett kraftigt uppsving”, säger Katja Bergqvist.

”Det är förhållandevis en liten andel av våra kunder som är aktiva i aktiehandel. Nu hoppas vi att få fler som är aktiva."

Nordeas aktiehandel uppgick i fjol till 55 miljarder kronor och väntas i år landa på 65 miljarder kronor. I år räknar banken med att hantera 1,2 miljoner aktieaffärer. Men snittet på 20.000 avslut per dag är långt ifrån nätmäklarna Avanza och Nordnet som var och en ligger omkring 100.000 dagliga avslut.

Under februari var Avanza ohotad etta på Stockholmsbörsen när det gäller antalet aktieavslut. Nätbanken noterade 1,7 miljoner avslut, vilket var nästan en halv miljon fler än tvåan Deutsche Bank.

Nordnet hamnar på femte plats med 792.000 avslut, vilket är drygt 350.000 fler än vad Nordea nådde.

Vad kan ni uppnå med den nya prisstrategin?
”Det är roligt om vi kan välkomna kunder tillbaka. Bankerna förlorade många aktiva aktiehandelskunder för omkring 15 år sedan när nätmäklarna startade sin verksamhet.”

Nordea sänker också avgifterna radikalt för handel i utländska aktier. Även här blir det ett courtage på 0,06 procent, med en lägsta avgift på exempelvis 1 pund, 1 krona eller 1 dollar.

I dagsläget kostar det 159 kronor eller 199 kronor att handla utländska värdepapper.

Nätbankerna gick ju i bräschen för användarvänliga it-plattformar. Tar ni upp fajten även här?
”Under förra våren gjorde vi en relansering av sparplattformen och det sker nu en kontinuerlig utveckling när det gäller utbud, information och beslutsstöd som guider.”

Enligt Katja Bergqvist kommer Nordea inte att stanna vid sänkta aktiehandelsavgifter när det gäller kriget om spararna.

”Det pågår ett arbete med att bredda fondutbudet med externa fonder, och även andra finansiella instrument. Fler sparprodukter ska bli tillgängliga”, säger hon.

Priskriget på aktiehandel startade hösten 2014 då Avanza sänkte priserna med 16 procent. För små poster pressades avgiften till 1 krona. Värste konkurrenten Nordnet följde efter under sommaren 2015 med en förenklad prislista samt 1 krona som lägsta pris vid köp av nordiska aktier.

Under fjolåret eskalerade priskriget när både Avanza och Nordnet slopade courtage helt för kunder med små depåinnehav, 50.000 kronor respektive 80.000 kronor.

Den nederländska lågprismäklaren Degiro har också funnits på den svenska marknaden sedan 2015. Här är också konkurrensvapnet ett extremt pressat courtage. Kunder med depåer under 1 Mkr handlar aktier avgiftsfritt på Stockholmsbörsen. I dag finns det också möjlighet att starta ett investeringssparkonto, ISK, hos Degiro.

Än så länge är dock marknadsandelen blygsam, Degiro kom först på plats 67 i Nasdaqs handelsstatistik för Stockholmsbörsen i februari. Omsättningen låg på närmare 24 Mkr.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/10940nqGnIpL/

Tyck till