ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Myndighetscheferna som tjänar bäst

  • Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. Foto: Marcus Ericsson/TT

Med en lön på 165.000 kronor toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon listan över Sveriges bäst betalda myndighetschefer, enligt en sammanställning från Sveriges Radio.

Näst mest tjänar rikspolischefen Dan Eliasson, 160.000, och Ann-Marie Begler på Försäkringskassan är trea på listan med 156.900 kronor i månaden.

De myndighetschefer som tjänar mest därefter basar i tur och ordning för Försvaret, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Finansinspektionen, Post- och telestyrelsen, Riksgälden, Migrationsverket och Luftfartsverket.

Bland de tio högsta generadirektörslönerna finns förutom Ann-Marie Begler och Lena Erixon även en tredje kvinna, Luftfartsverkets Ann Persson Grivas.

Den senare delar tiondeplatsen med Migrationsverkets Mikael Ribbenvik. Bägge har en lön på 130.000 kr.

"Den här fördelningen speglar arbetsmarknaden och områden man har arbetat på tidigare och löner man har med sig. Men även här så ska man ju alltid följa lagar och regler och ge lön efter kompetens och inte efter kön", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) till Ekot.

I hela listan över 161 myndighetschefer är lönerna med jämnt fördelade mellan män och kvinnor, enligt SR:s granskning. Löneökningarna uppgick till 2,2 procent för myndighetscheferna som grupp.

Fotnot: En tidigare version av den här artikeln gav en ofullständig och missvisande bild. Den har nu uppdaterats och korrigerats.

Tyck till