ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

MP rustar för strid

  • Foto: TT

Migrationsfrågan kan sätta stopp för ett fortsatt rödgrönt regeringssamarbete efter nästa val.

Inom Miljöpartiet gör man sig nu redo för att ta strid mot Socialdemokraterna för att återställa den tidigare generösa flyktingpolitiken.

Det dåvarande språkröret Åsa Romson hade svårt att hålla tillbaka tårarna när hon tillsammans med statsminister Stefan Löfven presenterade regeringens omläggning av flyktingpolitiken hösten 2015.

Beslutet att anpassa lagstiftningen till EU:s miniminivå fattades med en rösts övervikt i Miljöpartiets riksdagsgrupp och lever fortfarande kvar som ett öppet sår.

Di har talat med en lång rad MP-företrädare som anser att det nu är dags att ta strid mot Socialdemokraterna. Beskedet till väljarna inför valet nästa år är att den tidigare, generösa flyktingpolitiken ska återinföras.

”Det här är något som vi har diskuterat mycket och kommer att driva i valrörelsen”, säger Maria Ferm, partiets migrationspolitiska talesperson.

Migrationsfrågan är inte vilken fråga som helst, utan utgör tillsammans med miljön och klimatet Miljöpartiets absoluta hjärtefråga.

Villkoret för att gå med på uppgörelsen med Socialdemokraterna var att lagen skulle vara tillfällig och att man under tiden skulle öka kapaciteten för att ta emot fler flyktingar.

Men signalerna från Socialdemokraterna går i en helt annan riktning och en återgång till hösten 2015 – före omläggningen – ses inom S som helt otänkbar.

Tvärt om anser S-partistyrelsen att Sverige inte kan ha en lagstiftning som väsentligt skiljer sig från övriga EU-länders och partiet vill även begränsa arbetskraftsinvandringen.

”Jag tycker att Socialdemokraternas retorik är ganska obehaglig. Om de står fast vid sin linje har jag väldigt svårt att föreställa mig att vi kan sitta kvar i en regering med dem”, säger Sara Richert, miljöpartistiskt kommunalråd i Örebro.

För drygt ett år sedan höll Miljöpartiet en stor konferens om migrationspolitiken där nästan 400 partiföreträdare deltog.

Kraven som framfördes då på att MP skulle lämna regeringen lugnades ned från partiledningen med att åtstramningen var tillfällig. Men det är få som tror att gräsrötterna skulle acceptera en förlängning av dagens restriktiva politik.

”Det är uppenbart för alla att det går bra för Sverige. Att då säga att vi inte kan ta emot fler människor går inte ihop, det finns ingen logik i det”, säger Sara Richert.

Det är knappast troligt att MP skulle lämna regeringen före valet. Däremot tycks det som att allt fler ställer sig tveksamma till en fortsättning.

Partiets grundare Per Gahrton anser att MP betalat ett högt pris för regeringssamarbetet med Socialdemokraterna, inte bara när det gäller flyktingpolitiken. Om inte opinionssiffrorna vänder kraftigt uppåt till valet måste partiet gå i opposition, anser han.

”Det kostar för mycket, man kan inte riskera partiets existens”, säger han.

Ett minimum för att sitta kvar i Rosenbad är enligt Per Gahrton att Miljöpartiet klarar att nå upp till 2014 års valresultat på 6,9 procent. Annars är det bättre att kliva av.

”Det är bara att titta på Vänsterpartiet, de är väl jättetacksamma för att de inte fick vara med i regeringen den här gången”, säger han.

Även om Miljöpartiet lyckas vända opinionen anser Per Gahrton att det är dags för partiet att titta på nya lösningar och inte låsa sig vid en ren S-MP-regering.

”Som det ser ut nu är jag tveksam till att man ska binda upp sig till sossarna före valet. Jag tror att man ska hålla fler dörrar öppna”, säger han.

Den tillfälliga migrationslagstiftningen ska enligt uppgörelsen mellan S och MP upphöra automatiskt senast 2019.

Men bara några månader före valet – på sommaren 2018 – hålls en kontrollstation, där partierna ska ta ställningen till om lagstiftningen verkligen behövs det sista året.

Hanna Lindström, språkrör för Grön ungdom, har svårt att få ihop de två regeringspartiernas politik och uppmanar MP-ledningen att sätta hårt mot hårt.

Hon tror att flyktingfrågan kommer att bli en stor fråga på vårens MP-kongress och är mycket kritisk till Socialdemokraternas strama linje.

”De ägnar sig åt plakatpolitik och tror att det här är den bästa strategin för att stoppa SD. Men jag tror snarare att de skjuter sig själva i foten.”

Tyck till