ANNONS:
Till Di.se
3:12-reglerna

Miljöpartiet säger nej till nya 3:12-reglerna

  • Miljöpartiets skattepolitiske talesperson Rasmus Ling. Foto: Claudio Bresciani/TT

Miljöpartiet säger nej till förslaget om nya 3:12-regler och hävdar att det slår alldeles för hårt mot landets småföretag. Partiet driver nu på i regeringen för att stoppa delar av utredningen.

Förslagen till nya 3:12-regler har fått Företagarsverige att gå i taket och kritiken från såväl branschorganisationerna som alliansen har varit massiv.

Nu väljer även Miljöpartiet att ta avstånd från flera bärande delar av utredning. Rasmus Ling, partiets skattepolitiska talesperson, anser att de nya reglerna skulle slå alldeles för hårt mot landets småföretag.

”Genomförs förslaget fullt ut skulle det drabba många viktiga mindre företag, det skulle få alldeles för stora konsekvenser”, säger han.

De förslag som nu diskuteras presenterades i en utredning i höstas och innehåller flera olika delar. Miljöpartiet välkomnar flera av dem, bland annat förslagen kring generationsväxling.

Men det finns också delar som partiet inte kan acceptera. Rasmus Ling lyfter särskilt fram den så kallade förenklingsregeln, som innebär att taket för inkomster som får beskattas som kapitalinkomst sänks från 160.000 till 100.000 kronor.

Till detta kommer förslaget att höja skatteuttaget på delägares kapitalinkomster från 20 till 25 procent samt de höjda lönekraven för att få ta ut kapitalbeskattade inkomster.

”Lägger man ihop de här förslagen får det väldigt stora effekter och som parti anser vi inte att man kan gå fram med alla de här tre delarna”, säger han.

Som skattepolitisk talesperson är det Rasmus Ling som för Miljöpartiets talan när det gäller 3:12-reglerna, även om det är finansmarkandsminister Per Bolund (MP) som leder förhandlingarna med S i regeringskansliet.

Miljöpartiet var överens med Socialdemokraterna om direktiven till utredningen, där det står att skatteuttaget ska öka.

Men det belopp som anges i utredningen – nästan fem miljarder kronor per år – är för högt, anser Rasmus Ling.

”Det får för drastiska konsekvenser, men det är svårt för mig att säga någon exakt summa”, säger han.

Förslaget om nya 3:12-regler bereds just nu av regeringen och enligt Rasmus Ling är det viktigt att arbeta fram ett förslag som inte får för långtgående konsekvenser för småföretagen.

Upplever du att Socialdemokraterna lyssnar på era invändningar?
”Jag upplever att vi har ett bra samarbetsklimat i regeringen, även kring de här frågorna”, säger Rasmus Ling.

Tyck till