ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Miljarderna rinner in till fondbolagen

Med ett nysparande på drygt 53 miljarder kronor kan fondbranschen glädja sig åt ett toppår.
Det finns flera vinnare, men samtidigt flöt pengarna ut ur flera fonder.

De 20 största fondbolagen i Sverige förvaltade vid årsskiftet 3.567 miljarder kronor enligt analysföretaget Money Mate. Branschen noterade nettoflöden på 53 miljarder kronor, som dock var ojämnt fördelade.

Nordea Fonder, landets tredje största fondbolag, vann matchen om bästa kapitaltillströmningen med nästan 15 miljarder kronor. Nummer två på listan är Handelsbanken fonder med 11,9 miljarder i nettoflöden och ett förvaltat kapital på 382 miljarder.

”Inflöden var jämnt fördelade över olika fondkategorier. Ett trendskifte var att blandfondernas starka ställning från 2015 nu har minskat”, säger Carl Cederschiöld, vd för Handelsbanken Fonder.

Han säger att de aktivt förvaltade fonderna har lockat nya pengar från spararna.

”Samtidigt kan jag konstatera att tillväxttakten är högre i Handelsbankens fondbolag med passiv förvaltning, Xact Kapitalförvaltning. Så tror jag att det kommer att vara även framöver”, säger Carl Cederschiöld.

Den bilden stöds av siffror från Fondbolagens förening, som visar att indexfonder inriktade mot aktier drog in tre gånger så mycket kapital som aktivt förvaltade aktiefonder. Det var indexfondernas bästa år sedan mätningarna i Sverige började 2010.

Vad beror Handelsbankens fondinflöden på?
”En faktor är att vi har bra fonder i attraktiva kategorier. De aktiefonder som har lockat bäst flöden hos oss är aktiefonder mot tillväxtmarknader och även småbolagssegmentet inklusive vår nystartade Microcap Sverige”, säger Carl Cederschiöld.

”Sedan var det ett bra börsår, kunderna väljer gärna att sätta in mer pengar i fonder som går bra.”

Även Carnegie Fonder hade ett bra fjolår. Fondbolaget, som ägs av Altor och personalen, förvaltar nästan 60 miljarder kronor och noterade nettoflöden på 3,6 miljarder.

”2016 är sjätte året i rad med positiva flöden till våra fonder, så vi ser ett fortsatt stort intresse för aktiv förvaltning. Mest kapital lockade Carnegie Sverigefond, men också Carnegie Småbolagsfond växte ordentligt”, säger kommunikationschefen Erik Amcoff.

Också blandfonden Carnegie Strategi lockade spararna.

Länsförsäkringar Fonder, med 124 miljarder kronor under förvaltning, hade ett bra fjolår med inflöden på närmare 5 miljarder.

”Vi växte kraftigt i volym under året, vilket beror på såväl goda flöden som god värdetillväxt. Indexfonder har under året tagit en allt större del av våra flöden, men vi har även haft goda inflöden i våra aktivt förvaltade blandfonder”, säger vd:n Eva Gottfridsdotter-Nilsson.

Fondbolag som hade motvind under fjolåret var bland annat Catella Fonder, med nettoutflöden på nästan 14 miljarder kronor, Danske Capital och Enter som var och en noterade utflöden på drygt 2 miljarder.

Branschens jätte, Swedbank Robur, förvaltar 752 miljarder kronor men såg 3,4 miljarder försvinna ut från fondbolaget.

Att vända trenden med utflöden är en utmaning för nye vd:n Liza Jonson. Däremot är platsen som branschetta långt ifrån hotad, då tvåan SEB Fonder förvaltar ett kapital som bara motsvarar drygt hälften av Roburs.

Tyck till