Börs & Marknad Ledare Di TV Bil Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Mikael Vilenius: Maktspel på börsen

  • Foto: Colourbox

Börsen har drivit upp maktaktierna i flera investmentbolag, betalar överpris för aktieslagen som ger mest makt och likviditet i industrijättarna, men underpris för samma sak i bankerna.
Mindre investerare har lyxen att kunna göra tvärtom och tjäna procent. Här är B-aktierna du ska köpa framför A-aktierna.

På Stockholmsbörsens lista för storbolag finns 24 bolag som har fler än ett aktieslag noterade. I de flesta fall måste du välja mellan om aktien ska vara utrustad med mer makt eller om den lätt ska kunna köpas och säljas. På börsen betalas majoriteten av de röststarka A-aktierna högre än de röstsvaga B- och C-aktierna. Men intresset skiftar över tiden. Just nu sticker det här ut:

Ratos. Mycket har hänt i det noterade riskkapitalbolaget. Sedan 2016 har de en ny ordförande i Jonas Wiström och en ny vd i Magnus Agervald. Allt fler investerare tycks också tro att något ska hända med släkten Söderbergs huvudägande. För över börsen betalar de allt mer för bolagets röststarka, men tunt handlade, A-aktier jämfört med den mer omsatta B-aktien med bara en tiondels röst. Successivt har maktpremien växt till 38 procent. Det är mest på Stockholmsbörsen och 27 procentenheter över genomsnittet 2007–2017. Men se upp. Bara A-aktier motsvarande 300.000 kronor handlas i genomsnitt per dag och eftersom både A- och B-aktien ger samma utdelning på 5,23 kronor per aktie betyder prisskillnaden att B-aktieägarna får en direktavkastning på 4,7 procent eller 1,3 procentenheter mer än A-aktieägarna.

Stenbecksbolagen. Håller en maktstrid på att segla upp i bolagen som Cristina Stenbeck kontrollerar? I år har A-aktien i maktbolaget Kinnevik klättrat med 26 procent och investmentbolagets B-aktie bara med 9 procent. Det har vidgat gapet mellan deras aktiekurser till 19 procent. Även maktaktierna i MTG och Tele 2 är ovanligt dyra, 7 respektive 14 procent över B-aktierna.

Atlas Copco och SSAB. I den här duon är de röststarka A-aktierna också de mest handlade. Därför förtjänar de en stor premiumvärdering. Men 12 respektive 20 procent över B-aktierna är lite mer än normalt. För alla som inte spekulerar i att en maktstrid ska elda på A-aktierna finns det inga skäl att inte välja de billigare B-aktierna och få mer utdelning för pengarna som ändå omsätts för över 100 miljoner kronor per handelsdag i genomsnitt. Det räcker för nästan alla placerare.

SEB och Handelsbanken. Också här är A-aktierna de mest omsatta. Ändå betalas de lägre än de mindre likvida och röstsvaga aktierna. Oavsett om det beror på blankare, kortsiktiga placerare eller utlänningar så är det bakvänt. Skillnaden mot i fjol har krympt, men här finns ändå 3–4 procent att hämta mot en mer normal A-aktiepremie på 1–2 procent.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/11256orIsRxx/

Tyck till