ANNONS:
Till Di.se
Tema: Bank

Mikael Vilenius: En Nordeaflytt är både logisk och rätt

Nordea har alltsedan regeringen lade sitt föreslag om en chockhöjning av de eviga avgifterna till den så kallade resolutionsreserven – det bankerna kallat en förtäckt bankskatt, hotat med att flytta huvudkontoret från Sverige.

Och nu ska alltså ordföranden Björn Wahlroos och vd:n Casper von Koskull ha bestämt sig för att sätta hotet i verklighet och banka igenom en flytt.
Troligen är det till Helsingfors.

Det är både logiskt och rätt. Logiskt för att ledningen har hållit en hög svansföring. Backar de nu, och att allt visade sig var skrämselpropaganda, förlorar de all trovärdighet. Rätt för att det ekonomiskt över tid handlar om mycket stora belopp i lägre avgifter, förmånligare skatteregler och generösare kapitaltäckningsregler.

Låt oss dela upp kalkylen i två perioder. Under den första fram till 2024 har Nordea uppskattningsvis 4 miljarder kronor i högre årskostnader i Sverige än i Finland för resolutionsavgiften och att räntor på efterställda lån inte får dras av här. Efter 2024 försvinner resolutionsavgiften helt i Finland liksom avgiften för insättningsgarantin, vilket skulle innebära 6–7 miljarder kronor i högre kostnader per år för att vara kvar i Sverige.

Räknar vi med 8 procents avkastningskrav och vad det är värt i dag handlar det om 20 miljarder kronor för respektive period eller totalt 40 miljarder kronor som Nordea skulle bränna upp på att stanna i Sverige. Och då har vi inte räknat på vad hotet om en möjlig bankskatt i Sverige eller lägre kapitalkrav i Finland är värt.

Med runt 10 procent av Nordeas börsvärde i den ena vågskålen och mindre än 0,2 procent eller 650 miljoner i kostnader för att flytta i andra är det ett lätt beslut.

Om de inte förstod det tidigare så är bollen hos regeringen och finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund.

Vill de inte att Nordea ska flytta krävs en kreativ lösning där banken inte tycker det är tillräckligt lönsamt att flytta och där ministrarna inte framstår som för flata mot det vinstrika bankoligopolet.

Att slopa ordet ”evig” från förslaget om de höjda avgifterna till resolutionsreserven skulle kunna vara ett sådant steg.

Tyck till