ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Martin Blomgren: Tillväxtbenet krampar för MTG

  • FILAR PÅ AFFÄR. Jørgen Madsen Lindemann, vd för MTG. Foto: Oskar Omne

MTG:s digitala satsningar växer snabbt men tär hårdare på resultatet än väntat. Investerarna ryggar tillbaka.

En ilsken kursreaktion till trots saknades inte positiva besked i MTG-rapporten. En försäljning som ökar 8 procent organiskt och en rörelsevinst som stiger med 15 procent är inte illa i en tuff mediebransch där en stark dollar driver upp innehållskostnaderna.

Det är kärnan i MTG, Nordic Entertainment, som sticker ut positivt. En organisk tillväxt på 11 procent där Viaplay visar vägen med fler abonnenter och höstens prishöjning bäddade för en rörelsemarginal i segmentet som klev över 10 procent. Nästan 1 procentenhet högre än analytikerna hade räknat med.

Eftersom Nordic Entertainment står för mer än två tredjedelar av intäkterna i MTG, och ännu efter försäljningarna i Tjeckien, Baltikum och Tanzania, är en stark utveckling här avgörande för att balansera satsningarna i MTGx, där e-sport, videonätverk och dataspelsutveckling ligger.

En explosiv tillväxt inom e-sport och höga förhoppningar på att kunna kapitalisera mer på denna publik har gjort MTG-aktien het på börsen. Men satsningarna kostar mer än analytikerna räknat med och kvartalsförlusten på 88 Mkr innebar en ökning från 50 Mkr samma kvartal i fjol och var även något högre än föregående kvartal. Bedömningen är att förlusterna ska krympa successivt och att MTGx når break-even under 2018.

Vinster som ligger längre fram i tiden är per definition osäkra och eftersom MTGx är inne och sätter ner sina flaggor på otrampad mark är det extra svårt att bedöma intäkter, investeringsbehov och konkurrenternas agerande.

Med ett p/e-tal närmare 20 behöver MTG-aktien en levande tillväxtstory för att inte tappa fart. Den storyn finns i MTGx, det ändrar inte rapporten på. Men osäkerheten om hur stark storyn är har ökat efter ytterligare en besvikelse och då är det helt naturligt att aktien ställs ned ett hack.

Tyck till