ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Martin Blomgren: Studielån bakom skuldtopp i USA

  • Martin Blomgren

Det är inte bara börserna som har bjudit på nya rekordnoteringar i veckan. De amerikanska hushållsskulderna har också nått en ny toppnivå efter att ha passerat finanskrisens höjder.
Tacka studenterna för det.

Aktiekurserna i Stockholm, New York och Frankfurt har aldrig stått högre än vad de gjorde under tisdagen. Efter en skälvning på onsdagen, som utgick från Donald Trumps allt mer kaotiska presidentskap, var optimismen tillbaka igen på fredagen. Om det räcker för att sätta nya börsrekord redan nästa vecka återstår att se, men en annan formell toppnotering har åtminstone sett dagens ljus i veckan.

Det är storleken på hushållens skulder i USA som nu är uppe i 12,73 biljoner dollar (12.730 miljarder dollar). Det visar den sammanställning över de utestående skulderna hos hushållen som den amerikanska centralbanken Federal Reserves filial i New York gör varje kvartal.

Att det var en ökning med 1,2 procent sedan årsskiftet och knappt 4 procent från samma tidpunkt i fjol är intressant, men märkeshändelsen är att den gamla toppnoteringen på 12,68 biljoner från tredje kvartalet 2008 har passerats.

Över åtta år tog det alltså att värka ut finanskrisen och komma tillbaka för de amerikanska hushållen och eftersom det handlar om skulder i nominella belopp är det, även i en låginflationsmiljö, en lång tid.

Den naturliga följdfrågan är hur orolig man bör vara för att skuldnivån som en gång bidrog till att fälla världens börser, sänka en av de största investmentbankerna och driva världsekonomin in i recession nu är tillbaka?

Den här rekordnivån är varken ett skäl att fira eller att sätta igång ett alarm, konstaterar Feds egna analytiker.

Det framstår som en rimlig hållning. Andelen av lånen där den betalningsskyldiga ligger allvarligt efter med betalningarna, definierat som minst 90 dagar, låg på 3,4 procent vid kvartalsskiftet. Det är en marginell uppgång från 3,3 procent vid årsskiftet och även om det är högre än åren före finanskrisen är det långt ifrån de cirka 9 procent som nåddes innan trenden vände till det bättre under 2010. I den dominerande skuldkategorin, bostadslånen, är andelen sena betalningar bara 1,7 procent av lånestocken mot 1,6 procent för ett kvartal sedan.

Däremot sticker studielånen ut både genom att de har ökat kraftigt i storlek och nu står för 11 procent av hushållslånen – mot 3 procent för 15 år sedan – och genom att förseningsgraden är i särklass högst med 11 procent. Högre terminsavgifter och fler som läser vidare brukar föras fram som förklaringar till de ökade studielånen, men akademikerlönerna har inte hängt med i samma takt.

I praktiken kan dessutom andelen sena betalningar vara dubbelt så hög som den officiella siffran eftersom ungefär halva stocken av studielån inte är i en återbetalningsfas.

Den höga andelen ”dåliga” studielån har hållit i sig under ett par år och letar man kortsiktiga trendskiften är det i stället kreditkorten och billånen som visar en liten uppgång de senaste kvartalen. Något att hålla koll på, men inga nivåer att dra stora växlar på ännu.

För den som har sett filmen The Big Short, som utspelar sig under upptakten till finanskrisen, och oroligt undrar hur betalningsmoralen är i Florida ger Fed-rapporten på det stora hela lugnande besked. Florida rusade tillsammans med Nevada till nivåer över 20 procent för andelen sena bostadslån under krisen, men de ligger nu väl samlade med övriga stater omkring 2 till 3 procent och är därmed lägre än både New York och New Jersey.

I sammanfattning är det nya skuldrekordet inget bekymmer i dagens märkliga värld med både låg arbetslöshet och låga räntor. Men ju större lånestocken blir desto mer konsumtionsutrymme kommer framtida räntehöjningar att stjäla och desto känsligare blir låntagarna den dagen en recession hotar deras anställning.

Den amerikanska ekonomin är en konsumtionsekonomi.

Glöm inte det.

Tyck till