ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter Analys

Martin Blomgren: Ratos bryter sig ur Arcus

Ratos inlåsning i det norska vin- och spritbolaget Arcus var inte starkare än att riskkapitalbolaget kunde bryta sig ur efter drygt halva tiden. För Arcus aktie är det trots allt goda nyheter.

Inlåsningstid är flexibelt begrepp, både inom kriminalvården och på börsen. Inlåsningen gäller tills den inte gäller längre och när den inte gäller längre så gäller det att motivera varför det var logiskt att den inte gällde längre i just det här fallet.

Nu är Ratos långt ifrån först, och knappast sist heller, att bryta ett så kallat lock-up-avtal som hör till vid börsnoteringar och där den tidigare huvudägaren förbinder sig att stanna kvar som ägare under en viss tidsperiod.

Här handlade det om 180 dagar från börsnoteringen av Arcus på Oslobörsen den 1 december 2016. Efter avslutad stabiliseringsperiod, en månad senare, stod Ratos kvarvarande ägarandel på 23,6 procent och beskedet att man förbundit sig att inte sälja ytterligare aktier inom 180 dagar från noteringen upprepades.

På måndagen såldes trots det aktieposten för 762 miljoner norska kronor, eller 47,40 kronor per aktie. Motiveringen är att Arcus näst största ägare, det privatägda investmentbolaget Canica, erbjudit sig att köpa merparten av aktierna, medan en mindre del säljs till Sundt, som är ett annat privat investmentbolag.

De nya ägarna tar visserligen över resterande tid på Ratos lock-up-period och noteringsrådgivarna, SEB och ABG Sundal Collier, har gett sin välsignelse men icke desto mindre är affären ett nytt bevis på att inlåsningskapitlen i prospekten inte är mycket värda.

Bortsett från utvattningen av inlåsningsbegreppet är det här ändå en bra nyhet för Arcus ägare. Att Ratos ville bli av med sin stora ägarpost var givet och nu uteblev det troligaste förfarandet – en rabatterad försäljning efter lock-up-perioden. I stället såldes aktierna till samma kurs som aktien stängde på i fredags och klart högre än de 43 kronor som aktien såldes till vid noteringen.

Överhänget är borta och aktierna sitter i stället på händer som av allt att döma är långsiktiga och som tveklöst är väl insatta i branschen. Bakom Canica står nämligen Mr Norsk Dagligvaruhandel, Stein Erik Hagen, med familj.

När Di förra veckan gjorde en analys av Arcus landade vi i slutsatsen att det var ett bra defensivt aktieval på egna meriter, men att det kunde uppstå ett rabatterat köptillfälle senare i vår när Ratos gick ur sitt ägande. Rabattfönstret stängdes på måndagen men utsikten för stigande aktiekurs i Arcus finns kvar.

Tyck till