ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Martin Blomgren: Ica-aktien flyger farligt högt

  • Foto: TT, Di (montage)

Dominanten har ryckt ifrån rejält i årets dagligvarukamp på börsen.

Men det ökade gapet speglar inte försäljningsutvecklingen och lämnar inget utrymme för resultatbesvikelser i den kommande rapporten.

Förra året vid den här tiden hade Axfoods aktie klättrat med omkring 8 procent från årsskiftet medan Ica hade tappat lika mycket. I år är det ombytta roller för börsens båda livsmedelsjättar då Ica har klättrat med 22 procent, medan Axfood mest har hoppat fram sidledes och tappat närmare 4 procent.

Frågan är om inte gapet har blivit för stort. Tittar man på försäljningstrenden så är den stora kursavvikelsen åtminstone inte motiverad.

Axfood, som rapporterade redan 14 juli, visade upp en bra försäljningsökning i butikerna på 10,5 procent under kvartalet. Förvärv utgör en del av den tillväxten men även mätt i jämförbara butiker var utfallet på 5,6 procent bra. Sett över hela första halvåret, där effekten av påskens placering elimineras, ökade försäljningen i jämförbara butiker med 3,7 procent.

Ica släpper rapport först på onsdag men försäljningssiffrorna för de svenska butikerna, som drar in över 70 procent av intäkterna, publiceras varje månad. Summeringen för första halvåret visar där på en uppgång med mer blygsamma 2,0 procent i jämförbara butiker.

Tidigare har perioder med en trögare försäljning än konkurrenternas skapat osäkerhet på börsen givet Icas redan dominerande position i Sverige och det vilande hotet från lågprisutmanare som Lidl och Netto. Nu andas utvecklingen på börsen bara styrka och Ica sätter dagligen nya rekordnoteringar.

Förvärvstillväxt i Baltikum, en e-handel som tagit fart, den starka marknadsandelen och handlarmodellen i Sverige och en skaplig direktavkastning är goda skäl att tycka om Ica som en långsiktig investering.

Men årets snabba kursuppgång lämnar samtidigt inget utrymme för resultatbesvikelser i den kommande rapporten.

I Axfoods fall har den vassare försäljningstrenden gått hand i hand med en marginalpress som beror på e-handelssatsningar och på ombyggnaden av den stora Hemköpbutiken i Stockholm City. City-butiken öppnar dock igen i slutet av augusti och även om satsningen på e-handel fortsätter bör marginalpressen lätta under hösten.

Ingen av aktierna är direkt billiga, vilket är helt i sin ordning med tanke på deras stabilitet, utdelningsförmåga och de låga räntorna. Med en direktavkastning på 4,6 procent, mot Icas 3,2 procent, en lägre vinstmultipel nästa år och eftersläpningen på börsen blir stalltipset för den som placerar med kort horisont att Axfood är bästa valet fram till årsskiftet.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/18234PGkrDxz/

Tyck till