ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Malmö tar täten när bostadspriserna lyfter

  • Foto: TT

Bostadspriserna fortsätter att ticka uppåt. Malmö tar täten i uppgången men i Stockholm har bostadsmarknaden tappat fart.

Under första kvartalet steg bostadsrättspriserna i Sverige med 4 procent och villapriserna med 5,9 procent. Sett över senaste tolv månaderna har priserna gått upp 8,4 respektive 8,8 procent. Det visar nya siffror från Valueguard.

Men de regionala skillnaderna är stora. I Malmö har villapriserna ökat med 8,2 procent hittills i år. Bostadsrättspriserna har samtidigt gått upp med 7,4 procent och har nu lyft över 20 procent det senaste året.

Fastighetsmäklaren Erik Olsson kallar i en kommentar bostadsmarknaden för ”obekymrad och sorglös” men lyfter också fram att marknaden är spretigare än tidigare. Köparna har blivit mer selektiva och attraktiva bostäder säljs snabbt och dyrt medan andra objekt staplas på hög. Utbudet av bostäder är fortsatt lågt.

Bilden bekräftas av SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann som pekar på att amorteringskravet kan ha drivit upp priserna på vissa bostäder.

”För om kravet på amortering på nya lån bidragit till att färre bostäder kommer ut till försäljning och det leder till ett lågt utbud blir det stor konkurrens om de få bostäder som blir till salu”, skriver hon i en kommentar.

Valueguards siffror visar också tydligt att Stockholms bostadsmarknad har bromsat in. I mars var bostadsrättspriserna i huvudstaden i princip oförändrade och de senaste tolv månaderna är uppgången ”bara” 5,4 procent. Även villapriserna har utvecklats sämre än i Malmö och Göteborg.

I slutet av 2015 var bilden helt annorlunda, då hade både bostadsrättspriserna i Stockholm och Göteborg ökat med över 20 procent, medan Malmö halkade efter. Nu har Stockholm tappat fart, Göteborg bromsat lite medan Malmö ökat takten rejält.

Bostadsmarknaden tar nu en liten paus kring påskhelgen och laddar för årets mest hektiska period, vår och försommar då temperaturen brukar stiga.

”Bostadsbristen och andra faktorer som räntenivå, disponibla inkomster och sysselsättning gör att vi räknar med en underliggande styrka på bostadsmarknaden i vår”, kommenterar Erik Olsson Fastighetsförmedling.

https://infogr.am/prisutveckling_mars_2017

 

Tyck till