ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Magnus Dagel: Fem aktier i Buffett och Mungers smak

Med hjälp av de tio goda råden har vi plockat ut fem svenska aktier som uppfyller många av Warren Buffetts och Charlie Mungers kriterier.

Helst vill vi köpa dem billigt, men det är svårt efter sex års börsuppgång. En vacker dag kommer dock Mr Market bli nervös och ge dig ett bra pris på aktierna.

Atlas Copco
Atlas Copco uppfyller i stort sett alla våra kriterier. Bolaget har haft en avkastning på eget kapital på 31 procent i snitt de senaste fem åren trots lågkonjunktur i gruvsektorn. Utdelningen har höjts varje år de tre senaste åren, varit oförändrad de två åren innan dess och dessutom genomfördes aktieåterköp 2014. Samtidigt har Atlas Copco förvärvat bolag för 16,8 miljarder kronor enligt Factset.
Aktieägarna har blivit belönade med en totalavkastning på 150 procent under perioden, vilket nästan är det dubbla mot börsen. Bolaget har fin historik med tydliga vallgravar genom varumärke, distributionskedjor och stark eftermarknadsrörelse.

Balder
De senaste fem åren har fastighetsbolaget Balder haft en genomsnittlig avkastning på eget kapital hänförligt till stamaktieägarna på 23,5 procent. I och med att bolaget inte delar ut några pengar på stamaktierna har vinsterna kunnat återinvesteras till en hög avkastning och ränta-på-ränta effekten har fått jobba fritt. Det har gjort att aktieägarna blivit belönade med en uppgång på 485 procent på fem år och 1.217 procent på tio år.
Det blir svårt att upprepa den avkastningen de kommande åren, men över tid kommer Balder att kunna höja hyrorna och fastigheterna bli mer värda.

Genom Balder får vi exponering mot råd 8: "Äg fastigheter" samt råd 6: ”Ta rygg på duktiga ägare/investerare”.

I Balder gör vi det också enkelt för oss och sätter oss i samma båt som Erik Selin som historiskt varit en mycket skicklig fastighetsinvesterare. Han har dessutom den största delen av sin förmögenhet i bolaget.

Latour
I Latour tar vi rygg på en av Sveriges framgångsrikaste investerare genom tiderna och vi blir samtidigt delägare i en mycket fin portfölj av industribolag. Gustaf Douglas Latour har på 20 år gett en totalavkastning på 2.962 procent. Visserligen är tyngden mot låsjätten Assa Abloy stor men det gör inte så mycket för även det bolaget stämmer in på flera av våra kriterier med hög avkastning på kapitalet, starka marknadspositioner och vallgravar runt verksamheten.

Successionsrisken finns där i Latour, men samtidigt är kulturen väldigt stark, både i ägarbolaget och i dotterbolagen. Det är det som i slutändan styr vilka bolag som förblir framgångsrika över tid och de som inte blir det.

Fenix Outdoor
I Fenix Outdoor tar vi rygg på familjen Nordin som byggt upp friluftsbolaget från grunden. Här har vi en stark ägare av kött och blod. Varumärkena som Fjällräven, Primus och Hanwag ger starka marknadspositioner i sina segment och vallgravar mot konkurrenterna.
De senaste fem åren har den genomsnittliga avkastningen på eget kapital varit 21 procent. På tio år har vinsten per aktie ökat från 6,17 kronor till väntade 39 kronor i år. Med stark tillväxt i USA och Kina är förutsättningarna goda även de kommande åren.

Nolato
Nolatos historik talar egentligen för sig själv. I år väntas vinsten per aktie bli drygt 17 kronor jämfört med 5,74 kronor för tio år sedan. Utdelningen väntas bli 11 kronor i år jämfört med 3 kronor 2007. De senaste fem åren har avkastningen på eget kapital legat på i snitt 22,2 procent.

Den höga avkastningen har gjort att plastkomponentbolaget kontinuerligt kunnat hålla hög utdelning. De senaste fem åren har direktavkastningen i snitt legat på 5 procent och dessutom har extrautdelningar genomförts fyra år i följd 2010-2013. Trots de stora utskiftningarna har bolaget kunnat expandera kraftigt vilket tyder på hög effektivitet och kapitalsnål affärsmodell. Vi har också tre tydliga huvudägare genom familjerna Jorlén, Boström och Hamrin som totalt kontrollerar 63 procent av rösterna.

Nolato tillsammans med de övriga fyra har många av kvaliteterna som Warren Buffett och Charlie Munger söker när de investerar i bolag.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/19087hGaPhQA/

Tyck till