ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

M-toppen: "Väldigt stora pengar"

  • Elisabeth Svantesson (M). Foto: Jesper Frisk

Ribban är hög för myndighetschefer i deras kontakter med kunder.

”Det får inte uppstå några tveksamheter”, säger Natali Phalén på Institutet mot mutor.

Natali Phalén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, vill inte dra några skarpa slutsatser om att Arbetsförmedlingens högsta chef Mikael Sjöberg har gått på privata fester hos sin konsult Micael Mathsson i hans sommarhus i Dalarna, men spontant ser hon att det kan uppstå problem.

”Man ska man vara väldigt försiktig med umgänget med den leverantören. Det får inte uppstå några tveksamheter om att valet av leverantör är fattat på andra grunder än de rent sakliga”, säger Natali Phalén.

"Man måste också tänka på hur det kan uppfattas av omgivningen och av andra leverantörer", fortsätter hon

Också Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantessons reaktion på uppgifterna är kritisk.

”Jag tror att man som myndighetschef ska vara väldigt försiktig med att ha privata relationer med dem som är ens kunder. Det är en viktig princip.”

Också när det gäller konsultinköp generellt bör man tillämpa en försiktighetsprincip som myndighet, anser hon och Gaia-notan får henne att reagera.

”Det låter som att det är väldigt stora pengar”, säger hon

”Generellt tycker jag att alla myndigheter ska vara väldigt rädda om skattebetalarnas pengar”, säger Elisabeth Svantesson.

Gunnar Carlsson som representerar Seko är kritisk till att personalchefen inte sitter i ledningsgruppen, inte minst mot bakgrund av konsultrelationen.

”Det tycker jag är helt vansinnigt. Det är självklart att en personalchef ska vara med i ledningsgruppen om man framhåller att personalen är vår viktigaste resurs.”

”Jag tycker att en personalchef är en viktigare funktion än en konsult”, säger han.

Tyck till