ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Lurad av vännen - nu kräver Skatteverket 850.000

  • Johan Ottosson blev blåst av sin kompis. Nu kräver Skatteverket honom 850.000 kronor.

Han satt i styrelsen i en väns bolag, men upptäckte inte ett sofistikerat skattebedrägeri. Det kostade Johan Ottosson 850.000 kronor, som han har tvingats låna på sin och fruns gemensamma hus.
"Jag känner mig som en brottsling", säger han.

Johan Ottosson är ingen nybörjare i företagande. När han satte sig i styrelsen i sin gode väns transportbolag drev han sedan tidigare eget i en närliggande bransch.

Men vännen spelade inte rent, under en period av ett och ett halvt år betalade han vissa av sina chaufförer under bordet. Totalt tog han emot 16 bluffakturor från ett fasadbolag, pengar som han sedan fick tillbaka kontant och kunde betala svarta löner med. Bedrägeriet upptäcktes av Skatteverket i en granskning.

Eftersom grundaren av transportföretaget inte hade några utmätningsbara tillgångar hamnade företrädaransvaret för de totalt 1,7 miljoner kronorna på Johan Ottosson.

"Det känns för djävligt. Jag känner mig som en brottsling även om jag inte är det. Det är självklart även jobbigt för min fru. Hon har noll skuld i det hela, men har fått vara med och betala pengar", säger han om skulden som under processen har satts ned till halva beloppet.

För att företrädaransvar ska gälla krävs grov oaktsamhet enligt lagen, men Johan Ottossons juridiska representant, Ulf Jansson på BDO Sverige, menar att slutsatsen är orimlig. I botten fanns ett välfungerande bolag och vare sig revisorn eller bolagets redovisningskonsult upptäckte något.

"Det är 16 fakturor som är osanna i en redovisning som består av flera tusen verifikat och det går inte att se att de är osanna genom att titta på dem. Det är klart att han inte har varit grovt oaktsam", säger Ulf Jansson som nyligen förlorade målet i Högsta förvaltningsrätten.

"Det ställs alldeles för låga krav på tillämpningen av begreppet grov oaktsamhet och på Skatteverkets bevisning", säger han.

Johan Ottossons smala lycka när han snabbt tvingas ordna fram 850.000 kronor är att han sedan tio år tillbaka äger ett hus i Stockholmstrakten.

"Jag och min fru har fått pantsätta huset ännu mer", säger han.

Han känner sig nedsmutsad av rättsprocessen. Han säger att Skatteverket har ringt runt till hans släktingar och även anklagat honom för att ha agerat som målvakt.

"En målvakt är en person som står helt utanför samhället och inte har något att förlora. Om jag skulle ha agerat som målvakt vore jag den dummaste målvakten i världshistorien som äger ett bolag och har ett hus", säger han.

Johan Ottosson kommer aldrig mer att sätta sig i någon annans styrelse.

"Jag skulle inte göra det ens om det var någon i min egen familj som bad mig, för man vet aldrig vad som kan hända."

Förtroendet för Skatteverket har fått sig en rejäl törn.

"Det handlar inte om rätt eller fel, de är bara ute efter att sätta dit någon", säger han.

Tyck till