ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Laxen har gjort familjen till Färöarnas första miljardär

  • FENA PÅ FISK. Laxodlingsbolaget Bakkafrost startade som familjeföretag och är en nu ögruppens största arbetsgivare.

Laxodlingsbolaget Bakkafrost har gått från att vara ett familjeföretag på Färöarna till att bli ett av ögruppens största företag. Aktien, som är noterad på Oslobörsen, har tiofaldigats på sju år. Resan har gjort grundarfamiljen till Föröarnas första miljardärer.

 Det var 1968 som bröderna Hans och Róland Jacobsen startade ett litet familje-företag med fiskproduktion i den lilla orten Glyvrar på Färöarna. Det blev grunden till Bakkafrost.

Något år senare anslöt sig den tredje brodern Martin Jacobsen, och redan 1972 byggdes den andra fabriken.

Från början var affärsidén att fånga sill i de färöiska fjordarna för att sedan tillreda, krydda och sälja den vidare. Under de kommande åren började man dock diversifiera verksamheten.

Det startade med paketering av plattfisk, men 1979 började bolaget även med lax och fiskodling som ett av de första bolagen på Färöarna.

Fiskerinäringen är central på Färöarna. Den står för omkring 20 procent av BNP och runt 90 procent av ögruppens export.

Färöarna är en del av Danmark, men är självstyrande i många frågor och har bland annat valt att stå utanför EU. Därmed kunde Färöarna, och Bakkafrost, dra nytta av EU:s sanktioner mot Ryssland, som de valde att inte delta i och slapp därmed det ryska matimportstoppet som följde.

Bakkafrost har på knappt 50 år blivit en av de största arbetsgivarna på Färöarna och en spelare på den globala laxmarknaden. Under 2016 omsatte Bakkafrost 4,1 miljarder kronor och levererade en vinst på 1,7 miljarder kronor.

Steget in på Oslobörsen togs i mars 2010. Sedan dess har aktien avkastat drygt 1.000 procent, inklusive utdelning. Börsvärdet är knappt 16 miljarder svenska kronor.

Familjen Jacobsen kontrollerar fortfarande Bakkafrost.

Nuvarande vd:n Regin Jacobsen är son till grundaren Hans och har suttit i vd-stolen sedan 1989. Han är också bolagets näst största ägare och kontrollerar 9,2 procent av aktierna medan hans mor Oddvør Jacobsen äger 9,4 procent av aktierna.

I dag är deras aktier värda drygt 3 miljarder kronor.

Tyck till